Mesajul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin cu ocazia zilei de 24 ianuarie

Mesajul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin cu ocazia zilei de 24 ianuarie

Mesajul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin cu ocazia zilei de 24 ianuarie

24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas important pe care l-au făcut înaintașii noștri pentru înfăptuirea României unite și independente de astăzi.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Țării Românești, după ce, în 5 ianuarie 1859, fusese ales Domn al Moldovei, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române, a reprezentat cel mai important pas de până atunci în desăvârșirea unității noastre naționale, ce a culminat cu Unirea de la 1 Decembrie 1918.
”Unirea de la 24 ianuarie 1859 a demonstrat faptul că națiunea română poate să își decidă singură soarta, iar prin evenimentele care au urmat-o, iluștrii noștri înaintași s-au dovedit niște luptători excepționali care au reușit împlinirea idealului de unitate.
Pentru a marca acest eveniment şi pentru a aduce un prinos de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Unirii Principatelor Române, toți cei cunoscuți, dar și cei anonimi, Consiliul Județean Caraș-Severin împreună cu Muzeul Banatului Montan din Reșița, Instituția Prefectului Caraș-Severin, Consiliul Județean Caraș-Severin, Cercul Militar Județean Caraș-Severin, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin a organizat simpozionul „165 de ani de la Unirea Principatelor Române”.
Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a declarat: ”Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici astăzi, în zi de sărbătoare, când se împlinesc 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. 24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas important pe care l-au făcut înaintașii noștri pentru înfăptuirea României unite și independente de astăzi.
Dorința românilor, de o parte şi de alta a Milcovului, de a fi împreună, a fost înțeleasă de elitele vremii, care au reușit să transpună această nevoie a locuitorilor din două state într-un act de înaltă abilitate politică şi solidaritate.
Unirea de la 1859 este legată de un eveniment și o alegere, în definitiv – Alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care două state au devenit unul singur.

Citește și: 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas către formarea României

La alegerea sa ca domn al Moldovei, Mihail Kogălniceanu i-a transmis într-un memorabil discurs: „Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: La legi noi, oameni noi! […] Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate…
Unirea de la 1859 a fost un moment cheie şi a reprezentat un prim pas pentru ceea ce avea să se întâmple în 1877, când ne-am proclamat independenţa şi mai apoi, în 1918, anul Marii Uniri.
Închei tot cu gândul la Mica Unire din 1859. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar împreună vom reuși!”
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!

Lasă un răspuns