Un proiect de informare și de conștientizare a importanței donării de sânge va fi implementat la Reșița

Un proiect de informare și de conștientizare a importanței donării de sânge va fi implementat la Reșița

Un proiect de informare și de conștientizare a importanței donării de sânge va fi implementat la Reșița. Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte desfășoară, timp de un an de zile, la nivelul municipiului Reșița, proiectul „LifeStream: dăruiește viață!”, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Corpul European de Solidaritate, proiect ce atinge un subiect important de sănătate publică, și anume cel al donării de sânge.

​Gândit spre a fi implementat în perioada martie 2024 – februarie 2025, proiectul își propune să contribuie la creșterea semnificativă a numărului de donatori de sânge, la nivelul municipiului Reșița, în special donatori tineri, prin activități de informare și conștientizare cu privire la importanța actului nobil al donării de sânge.
Astfel, prin organizarea de ateliere cu caracter informativ, interactiv, îmbinate cu educația nonformală, voluntarii de la ATOR Banatul de Munte își doresc să ajungă în fața elevilor liceeni majori și a studenților, cărora să le povestească despre importanța și beneficiile din toate punctele de vedere ale donării de sânge, încurajându-i să doneze și să povestească, mai departe, și altora despre acest bine care se poate face simplu.
Având alături cadre medicale specializate și deschise în comunicarea cu tinerii, care îi vor pregăti pe voluntari în sensul de a putea livra aceste informații mai departe, activitățile, la modul general, prevăzute spre a fi organizate prin acest proiect, vor arăta în felul următor: organizarea a câte două ateliere informative în cel puțin 4 licee din orașul Reșița, precum și în cadrul Centrului Universitar „Babeș Bolyai” din Reșița, atelierele fiind susținute de către tineri voluntari pregătiți; organizarea de ateliere de prim ajutor, susținute de cadre medicale specializate în acest sens, precum și organizarea a două campanii de donare de sânge – în lunile iunie și decembrie 2024.
Citește și: Preasfințitul Părinte Episcop Lucian – 18 ani de păstorire în Episcopia Caransebeșului
În total, până la finalul proiectului, voluntarii de la ATOR Banatul de Munte își propun să ajungă cu activități informative eficiente și interactive la cel puțin 300 de tineri liceeni și studenți, de pe cuprinsul orașului Reșița, iar în ceea ce privește donarea de sânge, aceștia își propun să contribuie la creșterea numărului de donatori, de la nivelul Reșiței, prin mobilizarea unui număr de cel puțin 100 de tineri, cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, care să doneze sânge prin organizarea celor două campanii, în Reșița.
„Proiectul cofinanțat prin Corpul European de Solidaritate este unul foarte important pentru noi și credem că și pentru comunitatea reșițeană, pe care ni l-am dorit de mult timp. Având în vedere că de-a lungul anilor de activitate am desfășurat, prin ATOR Banatul de Munte, mai multe campanii de donare de sânge, am putut observa că există o reticență, dar și o lipsă de informare a oamenilor, în special a celor tineri, cu privire la actul donării de sânge. Prin acest proiect, ne propunem să ajungem într-un mod cât mai vizibil și eficient cu informație sănătoasă despre ce înseamnă donarea de sânge, care sunt beneficiile ei, atât pentru persoanele care donează, cât și pentru cei care au nevoie, fiind bolnavi. Ajutându-ne și de metoda educației nonformale, cu care noi lucrăm în toate proiectele noastre de tineret, suntem convinși că întreg procesul de învățare, de livrare a informațiilor va fi unul plăcut și folositor pentru toți cei care vor interacționa cu noi. Credem că proiectul va avea succes și că vom reuși să mobilizăm tinerii să se alăture scopului nostru, că vor fi deschiși să primească și să se implice într-o astfel de acțiune care până la urmă este despre actul nobil de a-l ajuta pe celălalt să trăiască”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.
​Totodată, proiectul „LifeStream: dăruiește viață!” este un proiect tematic pentru ATOR Banatul de Munte, întrucât se înscrie în acțiunile tematice ale Anului Omagial 2024, închinat pastorației și îngrijirii bolnavilor.

Lasă un răspuns