Se împlinesc astăzi 20 de ani de la admiterea României in NATO!

Se împlinesc astăzi 20 de ani de la admiterea României in NATO!

Se împlinesc astăzi 20 de ani de la admiterea României in NATO!

Astăzi, 29 martie 2024, se împlinesc 20 de ani de la depunerea de către România, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Din acel moment, România a devenit membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Aderarea la Alianță a consacrat revenirea țării noastre la sistemul de valori de care a fost îndepărtată, alături de alte state din Europa Centrală și de Est, din cauza politicii sferelor de influență. Dobândirea calității de membru NATO a fost rezultatul unor demersuri susținute, întreprinse constant de generații de diplomați români, în condițiile sprijinului covârșitor al opiniei publice și ale consensului existent la nivelul clasei politice cu privire la obiectivul aderării.
„Se împlinesc astăzi 20 de ani de la admiterea României în NATO. Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile. Siguranța oferită de cea mai mare alianță militară defensivă din istorie ne-a asigurat cadrul necesar dezvoltării. Indiferent dacă vorbim despre creștere economică sau consolidarea statului de drept, acești ani au marcat evoluții impresionante sub umbrela de securitate a NATO.
Citește și: Senatorul Ion Marcel Vela: „În numele meu și al echipei PNL Caraș-Severin, un sincer La Mulți Ani, Armatei Române!”
Ca general, știu foarte bine cât de valoroasă este experiența acumulată de militarii noștri în teatrele de operații și în exercițiile comune. Aplicarea procedurilor NATO, integrarea operativă și participarea directă în misiuni de luptă au ridicat foarte mult nivelul de instruire al Armatei României – instituție pe care am avut onoarea să o conduc în calitate de Șef al Statului Major al Apărării și care astăzi ne menține în siguranță.
În ultimii 20 de ani, România a arătat că este un aliat de încredere, serios și responsabil. Ca membru al Alianței Nord-Atlantice, avem parte de beneficii și drepturi, dar ne cunoaștem bine și obligațiile și responsabilitățile. Într-o perioadă tulbure, marcată de provocarea războiului de cucerire pornit de Rusia împotriva Ucrainei, înțelegem, împreună, ca națiune, cât de importantă este apartenența României la o structură occidentală de securitate”, președintele Senatului, președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă.

Lasă un răspuns