Succes internațional pentru cultura română: Academia Franceză a decernat  „Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022’’ româncei Anca Vasiliu!

Succes internațional pentru cultura română: Academia Franceză a decernat „Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022’’ româncei Anca Vasiliu! Un intelectual complet, cu dublă formație în filosofie și în istoria artei,-Anca Vasiliu- a fost recrutat ca cercetător de către Centrul Naţional de Cercetări Știinţifice din Franța.
În anul 2003 a fondat revista franco-română de filosofie antică și medievală „Chôra“, pe care o conduce și astăzi. „Vocabularul european al filosofiilor”, pe care l-a coordonat în ediție românească alături de Alexander Baumgarten, a câștigat premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Un succes major pentru cultura română, o recunoaștere internațională ce îmbogățește prestigiul elitei românești pe plan național și internațional.
Câți oameni de cultură  sau absolvenți de facultate cunosc, in România,  cărțile sau numele Ancăi Vasiliu? Cât de interesată este presa de a populariza un astfel de CV și un astfel de succes? Mă tem că am pus întrebări retorice…
Într-un interviu acordat Observatorului Cultural, Anca Vasiliu sublinia:
Succes Anca-Vasiliu-1
” Am continuat să-mi asum dimensiunea românească, în timp ce am lucrat într-o dimensiune franceză.Pentru mine, n-a existat niciodată o ruptură. Marea satisfacţie este că putem vorbi despre lucrurile acestea în România și că lucrurile acestea vă interesează. N-am devenit un cetăţean francez care se ocupă de lucruri franţuzeşti. Faptul că funcţionez în ambele lumi și vă interesează ceea ce fac, pentru mine, este imens”.
Citește și: Personalități românești născute pe întîi august: Gellu Naum!
Scurtă prezentare-Anca Vasiliu:
Anca Vasiliu s-a născut la București, iar din anul 1990  s-a stabilit în Franța. A studiat istoria artei la Institutul Național de Artă din Bucuresti. A lucrat apoi ca muzeograf la Muzeul Satului și cercetător la Institutul de Istoria Artei (Academia Română). În 1998 a fost recrutată de Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa (CNRS).
Activitatea sa din prezent este cea de cercetător principal conducător de lucrări în cadrul unei unități afiliate Facultăţii de Filosofie a Universităţii Sorbonne (Paris IV) – Centre Léon Robin de recherches sur la pensée antique. Este doctor în filosofie, conducător de doctorate și susţine cursuri de istoria filosofiei antice la Universitatea Paris I, Panthéon-Sorbonne. Între anii 1998-2004 a fost director de program la College international de philosophie, Paris.
Este director fondator al revistei anuale poliglote „Chôra”. Aceasta a primit recunoaşterea ştiinţifică a Institut des Sciences Humaines et Sociales al CNRS şi beneficiază de susţinerea acestuia pentru publicare.
A mai publicat: „La traversée de l’image (Desclee de Brouwer, Paris, 1994); „Architectures de l’image. Monasteres de Moldavie, XIVe-XVIe siecles” (coeditor, Paris‑Mediterranee și Jaca Book, Paris, Milano, 1998), volum tradus în italiană și germană; „Dire et voir. La parole visible du Sophiste” (Vrin, Paris, 2008), volum distins cu premiul de filosofie al Societății de Studii Grecești (fondată la Paris în 1867); „Eikôn. L’image dans le discours des trois Cappadociens” (Presses Universitaires de France, Paris, 2010), volum tradus şi publicat de Doxologia în 2017; „Image de soi dans l’Antiquité tardive” (Vrin, Paris, 2012), volum distins cu premiul Montyon şi medalia de argint a Academiei Franceze; „Divines techniques. Arts et langage homérique à la fin de l’Antiquité” (Classiques Garnier, Paris, 2016); „Penser Dieu. Noétique et métaphysique dans l’Antiquité tardive” (Vrin, Paris, 2018); „Montrer l’âme. Lecture du Phedre de Platon” (Sorbonne Université Presses, 2021); un volum de poeme, „Entre la gloire et la peau” (Corlevour, Paris, 2020).
Împreună cu Alexander Baumgarten, a coordonat traducerea în limba română și adăugirile „Vocabularului european al filosofiilor” (2020), un volum impresionant, coordonat de Barbara Cassin, traducerea românească fiind laureată a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2021, secțiunea „traduceri din literatura universală“.
Anca Vasiliu este unul dintre românii care ne demonstrează că munca și educația sunt pilonii unei societăți, baza adevăratelor elite care promovează imaginea României în lume!
Nu aș putea încheia acest modest Laudatio, fără a aminti ceea ce afirmă un alt român-francez:
„Un om care traversează viața fără să fii avut revelația actului cultural, poate trăi, dar e nu e viață. Acolo unde există carte și educație există libertate. Jumătate din oamenii de pe planetă au rădăcini, dar nu au au aripi. Și le vor găsi în altă parte. Cultura ne unește pe toți”, mărturisește distinsul om de litere român stabilit în Franța, Matéi Visniec.

Lasă un răspuns