Pastila de haz… A vrut sau nu a vrut „Chitu” să fugă acum … în Yugoslavia?!

Pastila de haz… A vrut sau nu a vrut „Chitu” să fugă acum … în Yugoslavia?!
Pastila de haz… A vrut sau nu a vrut „Chitu” să fugă în … Iugoslavia?!  Dacă este duminică seara, atunci este pastila de haz…
Nimic nu este mai frumos pe lumea asta decât atunci când oamenii se întâlnesc pentru a face lucruri deosebite pentru ei și comunitate.
Un asemenea moment a avut loc ieri cu ocazia Zilelor orașului Anina. Amfitrionii manifestării cultural-sportive, Gheorghe Românu și Daniel Danu, au oferit invitaților momente deosebite. Au organizat totul ca la carte… Au pus la cale și un campionat de old-boys la care au participat Primăria Anina, Ocolul Silvic Anina, Săvârșin și … AJF Caraș-Severin. La competiție au sosit și o delegație de la FSO Plandiște din Serbia. În fapt niște oameni de toată isprava din Banatul Sârbesc.
Bineînțeles că după partidele disputate pe terenul de fotbal, a urmat mult așteptata repriză a … treia, cea de socializare.
Momentul cel mai haios a avut loc la intrarea în sala de festivitate, într-un moment de pauză … ”muzicală”. Momentele hazlii a avut loc între mine, George Chitucea, Florian Halas pe de o parte și doi delegați sârbi (din cei patru) care însă nu știau o boabă românește.
Citește și: Pastila de haz… „Fenta” CTC-istului bănățean în fața „mari tehnici nămțăști”
Geo „Chitu” a intrat în discuție cu veteranul sârb… „Druje, ia sam Geo…” Până aici toate bune și frumoase. Geo mizase pe faptul că Florin Halas a jucat fotbal și în Banatul Sârbesc și va fi translator… Numai că.. Florian parcă a intuit ce o să iasă până la final… ”Nu mă băgați în discuție cu ei… parcă văd că una spun ei și alta înțelegem noi… și viceversa… Întreabă-i numai dacă sunt liga a III-a că sunt curios” Nici nu știa Florian câtă realitate avea să cuprindă vorbele lui.
După ce sârbul i-a întins mâna lui George, acesta a punctat… „Moja echipa, Mundo din Reșița…Juvenil echipa…” În momentul în care îl credeam vorbitor de limbă sârbă pe George, acesta a continuat în cel pur stil românesc: „„Vă invităm la Reșița să colaborăm…”
Sârbul ridică din umeri.. Eu îl abordez pe sârbul cel tânăr, un consilier… „Mundo je decja privatne akademija. Patron e Lucian Dobre… I Kako ligi igrai?” Bineînțeles totul într-o limbă sârbească … relativă să nu spun de baltă… Numai că tânărul sârb ridică mâinile sus în semn de predare… „Ne znam futbol…” și a plecat fulger în sală…
„Uite mă cu cine vrem să lucrăm noi”, se amuză copios Geo… Numai că face o gafă când se exprimă în sârbește către veteranul sârb, care era om de fotbal… Ceva de genul „Volim te… Idemo tebe .. Jugoslavija” . Sârbul a făcut ochii mari speriat… „Kako Belodedici pogledi?!”…
„Ce treabă are Belodedici cu Mundo?!”, mă întreabă mirat Geo…Ridic nepunticios din umeri…
Norocul nostru a fost că un băiat din Moldova Nouă s-a aflat în apropiere… M-a chemat la el…„Așteaptă să vină traducătorul lor. Am trimis după el… Nici eu nu știu bine limba sârbească, dar cred că Geo, colegul tău i-a spus fără să vrea sârbului că-l iubește și vrea să fugă cu el în Iugoslavia.. Cel puțin așa a înțeles sârbul din exprimarea încâlcită a voastră… Și apoi, Știube, sârbul crede că tu ești … Lucian Dobre…” Pe mine m-a umflat râsul… Norocul nostru a fost că Florian Halas era deja plecat de la conversație. Niciodată să nu-i dai dreptate lui Halas… Nici atunci când are… 
Lui Geo nu i-am spus decât varianta cu …fuga în Iugoslavia… Dacă-i spuneam toată „traducerea” îl agasa pe veteran până nu-l lămurea că Geo iubește doar… femeia lui de acasă… Familist convins… Geo a avut însă o replică „reală” și mai să-și dea una peste frunte: „Bă, ești prost?! Asta a înțeles, sârbul?!… Cum să fug acum în 2022 în Iugoslavia? Țara lor nici nu mai există pe hartă… Sârbul trebuie să înțeleagă că Mundo iubește Serbia și că putem merge și noi la ei la turneu, dar nu acum… Să devenim parteneri… Dar trebuie să vorbească cu Lucian Dobre…Unde dai și unde crapă…”
Totul s-a lămurit în câteva secunde când translatorul sârbilor a venit lângă noi… S-au lămurit toate aspectele.. Nu știm dacă Mundo va deveni partener cu FSO Planiște. Mi-ar place foarte mult… Ceea ce știu este că veteranul sârb arăta ca un om care a tras o mică sperietură pe cinste… A plecat destul de îngândurat de la întâlnire… Poate la gândul că trebuie să devină „călăuza” lui Geo… dacă nu la varianta doi.
Așa ne trebuie dacă aplicăm principiul că suntem români și le știm pe toate. Drept dovadă că limba sârbească învățață în copilărie de la RTB1 și RTB2 a fost necesară. Dar nu și suficientă …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: