Băile Herculane, o zonă absolut superbă!

Băile Herculane, o zonă absolut superbă!

Băile Herculane, o zonă absolut superbă!

În apropiere de Băile Herculane, avem 3 obiective turistice, foarte puțin cunoscute, care in altă țară ar fi foarte apreciate și căutate:
Râpa neagră, lângă Mehadia;
Cetatea de la Mehadia;
Sfinxul bănățean, la 1km de Băile Herculane;

Băile Herculane, o zonă absolut superbă!

Înainte de intrarea în Mehadia, priviţi pe partea dreaptă a şoselei şi veţi vedea „Râpa Neagră”, un bad-land de un pitoresc aparte al eroziunii torenţiale pe dealul cu gresii carbonifere. Din marginea drumului se poate ajunge pe o potecă lângă râpă în 15 minute. Văzute de aproape, şanţurile adânci pe peretele lipsit de vegetaţie te copleşesc prin culoarea sumbră cenuşiu-negricioasă a rocii, care lasă privitorului o impresie de neuitat.
Citește și: Locuri de vis în Banatul Montan: Cascadele Beușnița și Lacul Ochiul Bei
Mehadia vă întâmpină cu vestigiile cetăţii aşezate pe temelia castrului roman Praetorium, care se văd de la distanţă pe dealul Barcan. Este una dintre cele mai vechi localităţi din Banat şi printre puţinele care şi-a păstrat numele roman (Ad-Mediam) până astăzi.
Localnicii îi spun în grai bănăţean Megia, dat fiind faptul că aşezarea este aproximativ la distanţa dintre Drobeta Turnu Sevein şi Tibiscum Jupa-Caransebeş şi tot aici vine şi drumul roman comercial din Valea Almăjului. Localitatea mai este supranumită „Cheia Banatului”, datorită poziţiei sale strategice de pe Culoarul Timiş-Cerna, atât în perioada romană, cât şi în cea medievală.
Apoi, pe vremea imperiului austriac a fost „un cuib de pază” al Banatului de Severin. De jos se vede poarta cetăţii, iar în apropiere ruinele. La cetate se poate ajunge în 20 minute pe un drum care porneşte din mijlocul localităţii. Vizitând aceste vestigii, călătorul poate reconstitui istoria frământată a românilor din aceste locuri.
Sfinxul bănăţean dăinuie acolo de mii de ani. Trecând prin milenii de zile senine sau ploioase, prin arşiţă şi geruri, mângâiat de razelesoarelui sau biciuit de vânturi şi ploi, a rămas neclintit. Doar mai erodat de povara anilor şi vitregiile naturii. Şi-a păstrat însă intactă măreţia, inspirând în acelaşi timp forţă şi seninătate.

Băile Herculane, o zonă absolut superbă!

Privind Sfinxul bănăţean, veţi avea în faţa ochilor imaginea  unui om puternic, hotărât, dar nu încrâncenat. Este chipul unui om conştient de forţa sa, nu atât fizică, cât cea degajată din interiorul aparent de stâncă. Oglinda „sufletului de piatră” este în trăsăturile feţei regulate şi distinse ce inspiră o anumită seninătate, ca rod al înţelepciunii.
Cu ochii la acest monument natural, desigur vă veţi întreba: Cum de s-a păstrat intact conturul şi mai ales expresivitatea feţei, accentuată tot mai mult de adâncitura orbitei ochiului ? Şi ce urmăreşte să ne transmită Sfinxul ?

sursa: Banatul Montan

Lasă un răspuns