Legenda Dunării

Legenda Dunării

Legenda Dunării. Acum mult timp, cerul era un loc fericit. Soarele și Luna erau mereu acolo, îmbrăcați în cele mai bune haine ale lor, făcute din argint și aur, și toate stelele le țineau companie într-o petrecere nesfârșită.

Era atât de multă lumină, tot timpul, încât niciun râu nu putea avea loc pe Pământ și oamenii necinstiți nu aveau unde se ascunde. Soarele era foarte grijuliu cu tot ceea ce era și, când vedea că ceva nu mergea bine, el punea o săgeată aurită în arcul său și pedepsea vinovatul.
Soarele era încă un tânăr plăcut și Luna s-a îndrăgostit de el. Ea s-a decis să se mărite cu el, crezând că erau perechea potrivită. Dar el nu a știut nimic despre asta. Cum ea vorbea cu el despre dragoste și fericire, îmbrăcată în rochia sa de argint, strălucitoare, el doar zâmbea și se uita în altă parte, spre o constelație îndepărtată.
Nu era nimic acolo, nimic decât o tânără stea, ce era numită Dunărea.
Din senin, steaua s-a îndrăgostit așa tare de Soare, încât ar fi murit decât să nu-l mai vadă. Și, ca să scurtăm vorba, ei au decis în curând să se căsătorească.
Aflând de aceasta, Luna nu a mai strălucit. Orgoliul ei fusese rănit, la fel și inima. Ea a chemat 3 duhuri rele și le-a cerut sfatul. După ce au spus descântece împreună, ea a mers la nunta Soarelui, ce se desfășura pe o pajiște frumoasă, și s-a apropiat de mireasa inocentă. Ea a rostit câteva cuvinte magice, și Dunărea a căzut într-o prăpastie a cerului, lăsând o dâră de lumină în urma ei, și oprindu-se în mijlocul unei păduri întunecate. Locul unde căzuse, era numit “Munții Pădurea Neagră”.
Citește și: Băile Herculane, o zonă absolut superbă!
În momentul în care ea a atins pământul, Dunărea s-a transformat într-un lac curat și rece.
Malefica Lună a făcut ca arborii să se strângă în jurul lacului, astfel încât Soarele să nu îl vadă, dar Dunărea a rugat o zână ce venise să-și oglindească fața în apă să o ajute să-și vadă iubitul încă o dată .
Și, din senin, lacul a dat naștere unui fluviu, curgând spre Est, pentru a întâlni Soarele. Zâna a trimis mai multe râuri pentru a o ajuta pe Dunăre, până când fluviul devenea mare și puternic.
Apoi, Luna a aruncat o piatră din coroana ei pentru a opri râul, și piatra s-a transformat într-un munte, dar Dunărea și-a făcut drum prin munte. În final, fata de apă, a găsit marea și a îmbrățișat-o bucuroasă. Fiecare strop din trupul ei de apă reflecta fața Soarelui într-o întâlnire triumfală.
Deși Luna, plină de remușcări, s-a oferit să se căsătorească cu el, și să-l iubească pentru totdeauna, Soarele, furios, a jurat să nu mai vorbească cu ea vreodată. Acum, el își conduce auriul car de război, și vine pe Pământ doar când Luna pleacă departe. Ea nu a mai putut să-l întâlnească vreodată.
El își oglindește neîncetat fața în fiecare picătură din apa Dunării, dar este întotdeauna singur pe cer.
Sursa: Banatul Montan

Lasă un răspuns