Oravița ocupă primul loc pe țară la depunerea de proiecte pe eficiență energetică prin PNDR

Oravița ocupă primul loc pe țară la depunerea de proiecte pe eficiență energetică prin PNDR
Oravița ocupă primul loc pe țară la depunerea de proiecte pe eficiență energetică prin PNDR. Primăria Oravița a depus un număr de șapte proiecte în cadrul Valului Renovării, componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea totală a proiectelor pentru care se dorește finanțare este de aproximativ 143 de milioane lei și este vorba despre:

1.„Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii Liceului Teoretic General Dragalina Oravița”
2.„Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii Spitalului Orășenesc Oravița,
3.Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A5, bl. A8, bl. A10, bl. A12, bl. A14, bl. A15, bl. F12 – str. Zona Gării și bl. str. Eftimie Murgu nr. 80″
4..„Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A11, bl. B18, bl. B20, bl. C12, bl. D22 – str. Zona Gării
5..„Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A3, bl. F2 și F9 – str. Zona Gării”
6.„Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii Cantinei de Ajutor Social Oravița, str. Broșteniului, nr. 1″
7.„Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii Primăriei Oravița, clădire monument istoric cod LMI CS – II – m – B – 11147″.
 În cadrul celei de a XXXll-a ediții a Adunării Generale a Asociației Orașelor din România, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a ținut să menționeze că Primăria Oravița este pe primul loc pe țară la depunerea de proiecte pe eficiență energetică prin PNDR, fiind urmată de Comănești, Bacău și Petrila, județul Hunedoara. 
„Ne aflăm într-un moment în care preocupările ecologice, economice și sociale sunt tot mai importante, astfel că reducerea consumului de energie în sectorul clădirilor are o importanță strategică, atât la nivel local, cât și național și internațional. Utilizând energia într-un mod eficient, putem reduce costurile cu încălzirea, putem contribui la protejarea sănătății cetățenilor și a mediului și putem îmbunătăți calitatea aerului.
Eficientizarea energetică a clădirilor înseamnă atât economie de resurse, reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător, îmbunătățirea condițiilor de locuire, dacă ne referim la clădirile rezidențiale, și creșterea calității serviciilor furnizate cetățenilor orașului în cazul clădirilor publice. Calitatea scăzută a majorității construcțiilor existente în Oravița, care sunt vechi, prezintă risc seismic și au un grad redus de izolare termică, ne-a determinat să abordăm cu prioritate eficientizarea energetică a clădirilor și să profităm de această șansă. Astfel, prin implementarea acestor proiecte vom beneficia de un fond de clădiri moderne, adaptate nevoilor actuale și eficiente din punct de vedere energetic.
Citește și: Primăria orașului Oravița este preocupată de Programul Valul Renovării
Mulțumesc echipei din cadrul Primăriei care s-a străduit și a și reușit să finalizeze la timp toate documentațiile, cu sprijinul asociațiilor de proprietari acolo unde a fost nevoie, astfel încât să putem depune printre primii cererile de finanțare. Acest aspect a fost foarte important, dat fiind faptul că apelul este unul necompetitiv, pe principiul „primul venit, primul servit”, a precizat primarul Dumitru Ursu.
Cererile de finanțare au fost depuse la valoarea maximă eligibilă, conform ghidurilor în vigoare, sumele exacte ce vor fi alocate urmând să fie stabilite prin documentațiile tehnice ulterioare.

Lasă un răspuns