Ce servicii pot acorda medicii de familie, acasă la pacienți

Ce servicii pot acorda medicii de familie, acasă la pacienți
Ce servicii pot acorda medicii de familie, începând de luna aceasta, acasă la pacienți. De la începutul lunii, medicii de familie pot diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmpla anterior. Între timp, s-a stabilit și ce servicii de diagnostic sau terapie pot oferi medicii de familie la domiciliu.

Așa cum stabilește HG nr. 422/2022, de la începutul lunii aprilie, anumite servicii diagnostice și terapeutice pot fi acordate de medicii de familie atât la cabinetul acestora, așa cum era și înainte, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitat de acesta.

Apoi, serviciile medicale diagnostice și terapeutice ce pot fi acordate acum apar în Ordinul Ministerului Sănătății 1.068/2021, ce a suferit modificări acum câteva zile.

Concret, printre altele, medicii de familie pot face la domiciliul pacienților sau acolo unde le sunt solicitate serviciile:

  • oprirea unei sângerări nazale cu ajutorul unui tampon de vată, pansament etc. (tamponament anterior epistaxis);
  • extracția unui corp străin din fosele nazale (nări);
  • imobilizarea unei entorse;
  • tratarea chirurgicală a panarițiului, abcesului, furunculului, leziunilor cutanate – plăgi tăiate superficial, înțepate superficial, necroze cutanate, escare, ulcere varicoase, plăgi deschise, arsuri etc.;
  • extracția unor corpi străini din țesutul moale (anestezie, excizie, sutură, inclusiv îndepărtarea firelor, pansament);
  • supravegherea travaliului fără naștere;
  • supravegherea nașterii inopinate;
  • aplicarea de tratamente (injectabile) intramusculare, intravenoase, subcutanate, perfuzii intravenoase (nu include medicația);
  • administrarea de oxigen până la predarea către echipajul de prim ajutor.

Servicii diagnostice și terapeutice pot fi acordate acasă conform curriculei de pregătire a medicului, adică în funcție de specializarea medicului, pacienților aflați pe lista acestuia.

Citește și : Documente medicale care își pierd valabilitatea în 31 martie 2022

“Medicii de familie efectuează și/sau interpretează serviciile medicale diagnostice și terapeutice acordate conform curriculei de pregătire, cu respectarea ghidurilor de practică medicală și în concordanță cu diagnosticul, numai ca o consecință a actului medical propriu, pentru persoanele asigurate din lista proprie”, scrie în Ordinul Ministerului Sănătății 1.068/2021.

Lasă un răspuns