2 mai – Ziua naţională a tineretului

2 mai – Ziua naţională a tineretului

2 mai – Ziua naţională a tineretului.

Tinerii românii sărbătoresc începând din 2005, Ziua lor Națională pe 2 mai. Această sărbătoare a tinerilor este instituită prin Legea 425/25.10.2004.
Generația „PRO” cum este denumită de cei mai vârstnici își sărbătorește de două ori pe an ziua dedicată tinereții. Din anul 2000, Ziua Internațională a Tineretului se sărbătorește pe 12 august. Tinerii români au parte și de o zi națională, celebrată pe 2 mai.
Cu prilejul acestei zile, tineretul participă de obicei la diverse activități sociale, culturale, artistice și sportive organizate în vederea atragerii lor către domeniile de interes și benefice vârstei.
Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat în anul 2004 de 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților. Aceasta a fost și Camera decizională. Astfel, 2 mai 2005 a devenit automat Ziua naţională a Tineretului.
Istoricul zilei datează din anii 1980, când regimul comunist a inventat cu succes, pe lângă consacrata sărbătoare de 1 mai, una nouă: 2 mai- Ziua TineretuluiNicolae Ceaușescu a fost autorul tradiției românești de a petrece la mare, ceea ce astăzi denumim „mini-vacanţa de 1 si 2 mai”.
Citește și: Andra Stroe – Președinte TNL Caraș-Severin: „La mulți ani, tuturor tinerilor!”
Intenția regimului nu era însă una de a oferi amuzament tineretului. Explicația rezida in faptul ca, de cele mai multe ori, datele respective înconjoară, în calendar, Sfintele sărbători ale Învierii Domnului, Paștele, când credincioșii obișnuiesc să-şi viziteze familiile si să fie în preajma bisericilor.

Lasă un răspuns