Marcel Vela: „E o chestiune importantă pentru calitatea vieții în Banat!”

Marcel Vela: „E o chestiune importantă pentru calitatea vieții în Banat!”

Consiliul Județean a fost gazda unei întâlniri istorice pentru viitorul Caraș-Severinului. Directorul Transgaz, senatorul Marcel Vela, președintele CJ, Romeo Dunca și prefectul Cristian Gâfu s-au întâlnit cu primarii din localitățile care urmează să se racordeze la magistrala de gaz.

Președintele PNL CS, Marcel Vela, a prezentat ieri la Consiliul Județean proiectul magistralei de gaz ce urmează a străbate Caraș-Severinul. Deși mulți au luat în derâdere proiectul inițial, prezentat de senatorul liberal în campania electorală, iată că mai sunt și politicieni care-și respectă promisiunile.

E pe un drum bun tot proiectul. Primarii au demarat studii de fezabilitate, s-au asociat câte doi, câte trei. Mulțumesc conducerii Transgaz. Urmează și în funcție de legislație să avem o a doua etapă de discuții astfel încât comunele care au rămas pe dinafară să se conexeze la comunele învecinate pentru a face un proiect comun. Magistrala va fi făcută sigur de Transgaz. Ar fi păcat să fie adus gazul pe Valea Cernei și Valea Carașului, iar noi să nu avem capacitatea să luăm gazul din magistrală și să-l ducem la poarta oamenilor. E o chestiune importantă pentru calitatea vieții în Banat!”, a declarat senatorul Vela.

Însoțit de o echipă de specialiști, directorul general Transgaz a explicat pașii ce urmează a fi făcuți pentru implementarea acestui proiect de mare anvergură la întâlnirea cu primarii cărășeni și cu prefectul Cristian Gâfu. Termenul de implementare al proiectului este preconizat a fi finalul anului 2024.

Marea majoritate a UAT-urilor a depus documentele pentru a primi avizele de conectare, ca să poată începe studiile de fezabilitate. Toată finanțare e a Transgaz. Conducta de transport gaze naturale pe ruta Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor este un proiect de importanță națională, iar astăzi, pe acest traseu, în Caraș-Severin e alimentat cu gaze naturale doar municipiul Caransebeș. Pentru cei 180 de kilometri de conductă vor fi cheltuiți aproape 400 de milioane de lei, la care se adaugă TVA. Vor beneficia automat de această investiție orașul Băile Herculane și comunele Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni și Obreja. Studiile de prefezabilitate și fezabilitate sunt finalizate, în decembrie 2021 ar trebui să avem proiectul tehnic și autorizația de construire, până în mai 2022 e prevăzut să avem constructorul, iar în 2024 să o punem în funcțiune.”, a declarat directorul general Transgaz, Ion Sterian.

Citește și: Ludovic Orban la Jupa: „Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor. Trebuie să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre români și noi garantăm lucrul asta”

Lasă un răspuns