Informare privind măsurile dispuse în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2024

Informare privind măsurile dispuse în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2024

Informare privind măsurile dispuse în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2024. 

 În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală creste, este necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.

In acest sens, DSVSA Caraș/Severin, a dispus  următoarele măsuri:
                I. Măsuri tehnico-administrative:
În baza unui program de lucru pentru perioada 27.03.2024 – 03.05.2024 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), stabilit de directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, conform căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Caraș-Severin, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (CSVSAO), vor efectua controale oficiale în scopul verificări modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul:
–  carmangerii, măcelării, etc;
– unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de tip catering, restaurante care livrează hrana preparată consumatorilor finali la comandă, take-away, drive-in, etc.;
– restaurante, pensiuni;
– cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, cafenele;
– unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare, etc.
Totodată, la nivelul DSVSA, la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO), în perioada 22.04.2024-03.05.2024 (premergătoare  Sărbătorilor Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanență, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
În vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spatii neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA  recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.
DSVSA a informat în scris primăriile, Consiliul Județean și Instituția Prefectului, în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului ilegal cu animale (miei) vii și produse de origine animală în spații neamenajate (inclusiv comerț stradal), de către instituțiile abilitate aflate în subordine.
În zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face astfel:
În conformitate cu prevederile art. 27 și 42 ale Regulamentului delegat 687/2020/UE de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, în urma efectuării unei analize de risc privind răspândirea virusului PPA, autoritatea competentă teritorială va decide, după caz, extinderea măsurilor de impunere a restricțiilor de mișcare a altor specii de animale și a produselor obținute de la acestea.
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
                           II. Măsuri care vor fi luate asupra produselor de origine animală
Cu ocazia controalelor oficiale care vor fi efectuate, vor fi verificate următoarele aspecte:
         a) Sacrificarea mieilor
Sacrificarea mieilor se poate face in unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea  de ovine și publicate pe site-ul ANSVSA.
În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor poate fi realizată și în locurile organizate în condițiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 (privind cerințele generale de igienă pentru alimente) și Reg. (CE) nr. 853/2004 (privind norme specifice de igienă a alimentelor de origine animală), precum și respectarea legislației sanitare veterinare referitoare la bunăstarea animalelor și în Reg. (CE) nr. 1/2005 (privind protecția animalelor în timpul transportului).
Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.
Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai  în perioada    22 aprilie – 03 mai 2024 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), între orele 07:00-17:00.
Vă precizăm că în cazul în care, în baza unei analize detaliate se dispune organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor, revine DSVSA Caraș-Severin, precum și autorităților locale ( primării/Instituția Prefectului).
În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere și următoarele aspecte:
– controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;
– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1/2005) și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mișcare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar, conform modelului stabilit și transmis  de către ANSVSA prin instrucțiunile anterioare.
               b) Carnea de miel
– loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare însoțite de certificate sanitare veterinare, conform modelului stabilit în Ordinul ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește procedura pentru marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu modificările și completările ulterioare;
– marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în abatoare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru schimburi intracomunitare se realizează cu o marcă de sănătate de formă ovală, în conformitate cu prevederile din Anexa II la Regulamentul (UE) 2019/627 al Comisiei din 15 martie 2019 .
– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în centrele (locurile) amenajate temporar, va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate  fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în centrele (locurile) amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă,  cu  diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia sunt înscrise indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Caraș-Severin.
             c) Ouăle și produsele din ouă destinate consumului uman
– producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare ouă trebuie să fie supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare, conform legislației în vigoare;
– examenul ovoscopic va fi efectuat de către personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSAO pentru ouăle valorificate în piețele agroalimentare și târguri de către producătorii particulari;
– ouălor cu coajă crăpată sau lovită vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate către o unitate de neutralizare.
           d) Laptele și produsele din lapte
– comercializarea  laptelui si a brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri de către producătorii agricoli, se va  realiza in baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de direcțiile sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor județene, conform Ord. ANSVSA nr.111/2008, cu modificările și completările ulterioare;
– laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute în exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
– micii producători care vând direct lapte crud către consumatorul final în piețele agroalimentare, trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine, conform Ord. ANSVSA nr.111/2008, cu modificările și completările ulterioare;
– brânzeturile obținute în centrele de prelucrare a laptelui și care sunt destinate comercializării directe către consumatorul final pot fi expuse la vânzare, în spații special amenajate în piețe agroalimentare și târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, inox, etc.);
– brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc.). Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării și asigurarea trasabilității produselor;
– comercializarea directă către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, a brânzeturilor obținute în centrele de prelucrare a laptelui se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosință (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curățate și igienizate corespunzător.
În vederea asigurării trasabilității brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoțite de informații scrise din partea producătorului, care să conțină mențiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obținerii, etc.
În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:
– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
– utilizarea de pungi imprimate;
– afișarea, în momentul expunerii la vânzare și pe toată perioada comercializării, a unor informații scrise pe tabiet și/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.
Laptele și brânzeturile obținute în centrele de prelucrare a laptelui trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor și să nu conțină germeni patogeni care să producă toxiinfecții alimentare la om.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea piețelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea și comercializarea laptelui și brânzeturilor obținute în unitățile înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Se urmărește ca micii producătorii să poarte în timpul desfacerii produselor lactate, în mod obligatoriu, echipamentul de protecție corespunzător, curat, de culoare albă, compus din halat, șorț și bonetă care să acopere tot părul.
Micii producătorii  vor avea asupra lor carnetul de sănătate cu viza medicului, copia documentului de înregistrare sanitara veterinara și actul de identitate.
             e) Peștele și produsele din pescuit
Controalele oficiale în spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produse din pescuit se vor efectua conform instrucțiunilor transmise prin Nota de serviciu ANSVSA nr. 25680/05.03.2020 privind respectarea condițiilor sanitare veterinare pentru comercializarea produselor pescărești vii, proaspete (întregi sau preparate), congelate sau procesate și a moluștelor bivalve vii la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul.
Citește și: Recomandări ANSVSA-DSVSA Caraș-Severin pentru protejarea animalelor pe timpul iernii
Cu ocazia controalelor, medicii veterinari oficiali vor verifica în special următoarele aspecte:
– produsele pescărești trebuie să provină din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor ;
– recepția produselor pescărești trebuie să se realizeze în spații curate și adecvate pentru desfășurarea operațiunilor în condiții de igienă fără a expune produsele la temperaturi extreme sau unei contaminări pe perioada descărcării;
– depozitarea produselor trebuie să se realizeze în condiții de igienă și temperatură corespunzătoare astfel încât să fie evitată contaminarea și degradarea acestora ;
– spațiile de depozitare pentru produsele pescărești ce necesită temperaturi controlate trebuie să fie dotate cu sisteme de generare a frigului cu o capacitate suficientă pentru a asigura temperaturile cerute în coroborare cu tipurile produselor depozitate ;
– manipularea produselor pescărești trebuie realizată în condiții adecvate de igienă care să nu permită contaminarea acestora;
– activitățile de tranșare, porționare, filetare trebuie să se realizeze separat de cele de desolzire și eviscerare iar bucățile de pește rezultate (fileurile, rondelele, trunchiurile, etc.) nu trebuie lăsate pe mesele de lucru mai mult timp decât este necesar pentru prepararea lor;
– expunerea produselor pescărești proaspete trebuie să se realizeze pe pat de gheață cu respectarea condițiilor de temperatură ( apropiată de cea de topire a gheții) astfel încât să se evite alterarea produselor. Gheața trebuie să fie menținută permanent în cantități suficiente astfel încât să asigure conservarea adecvată a produselor, iar apa provenită din topirea gheții nu trebuie să rămână în contact cu produsele pescărești;
– operatorii trebuie să se asigure că gheața utilizată pentru produsele pescărești nu constituie o sursă de contaminare a acestora iar produsele comercializate corespund din punct de vedere al cantității și prospețimii fiind adecvate pentru consumul uman;
– este interzisă schimbarea condițiilor de depozitare, expunere și comercializare sau a termenelor de valabilitate stabilite de producător la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul ;
– atât în cazul peștilor (crap, păstrăv) cât și în cazul moluștelor și crustaceelor (crabi, homari, etc.) ce sunt destinate a fi comercializate vii către consumatorul final, acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate.
Alte produse sau alimente de origine animală
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a piețelor agroalimentare, în care producătorii expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Se interzice comercializarea alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu se asigură o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.
                 

Lasă un răspuns