Programul Noua Casă 2024- noutăți

Programul Noua Casă 2024- noutăți

Programul Noua Casa 2024, care a debutat la începutul acestei luni, aduce o serie de noutăți față de edițiile anterioare. Comisioane de administrare mai mici, taxe notariale reduse și anumite facilități pentru cei care achiziționează proprietăți cu o valoare de până în 70.000 de euro.
Programul Noua Casă 2024 vine cu unele modificări față de anii trecuți, aduse prin Ordinul 141/2024 al ministrului Finanțelor.

Printre acestea, se numără reducerea comisionului de administrare la jumătate față de anii anteriori, de la 0,30% la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției.
De asemenea, onorariile notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a altor acte sunt reduse cu 30%, cu excepții.
Principalul avantaj al programului Noua Casă este avansul de doar 5% pentru proprietățile cu prețuri de până în 70.000 euro, în condițiile în care proprietățile care depășesc acest plafon (dar nu mai mult de 140.000 de euro), necesită un avans de 15%, similar creditelor ipotecare oferite de bănci.
Dacă dorești să aplici pentru un credit Noua Casă, trebuie să te încadrezi în una dintre următoarele două situații (va trebui să dai o declarație pe propria răspundere în acest sens):
– nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția nici o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
– deții în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.
Accesând programul, vei primi împrumutul de la banca pe care ai contactat-o și va trebui să dispui de avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită și de o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocată până la rambursarea integrală a creditului și nepurtătoare de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a trei rate de dobândă.
Citește și: Cine poate beneficia de reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri?
Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale programului.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului și care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant sau coplătitor.
Garantul este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de coproprietar al locuinței achiziționate în cadrul programului, își asumă toate obligațiile și beneficiază de aceleași drepturi ca și beneficiarul. Beneficiarii programului vor trebui să îndeplinească în plus și condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Lasă un răspuns