E primăvară, vin rândunicile. Cucul își așteaptă apariția de Bunavestire

E primăvară, vin rândunicile. Cucul își așteaptă apariția de Bunavestire

E primăvară, vin rândunicile. Cucul își așteaptă apariția de Bunavestire

E primăvară, cu sfârșit de martie tot mai cald. O pereche de berze și-au ocupat cuibul de pe stâlpii de înaltă tensiune din apropierea casei mele de câteva zile bune. ,,Le-ai văzut?“ – mi-a spus o vecină. Da! I-am confirmat eu. Înseamnă că primăvara își intră în drepturile ei.

Vin rândunicile

Dar în același timp se întorc rândunicile. Mai e puțin până ajung și la noi. Cântăresc doar 20 de grame, dar parcurg peste 5000 km în zbor. Traversează deșertul Sahara, Marea Mediterană, Balcanii. Zboară fără să se poată odihni prea mult. Luptă împotriva furtunilor, migrează prin ploaie, vânt, curenți puternici. Nu e extraordinar? Și toate astea doar ca să vină și să se reproducă într-un colț al casei noastre. Le dăm, însă, șansa să facă asta? Le primim pe lângă noi sau le distrugem căsuțele pentru că, chipurile, ne strică arhitectura, ne fac puțină mizerie, şi ce zice lumea: că ,,avem case neîngrijite“?
E primăvară
foto: paradisverde.ro
Înainte să dăm un răspuns, conștiinței noastre, să ne gândim la următoarele lucruri, dovedite de altfel de oamenii de știință: O singură rândunică poate consuma până la 850 de muște și țânțari pe zi. Dacă am fi destul de norocoși să găzduim un cuib din această specie, doar o pereche ar putea elimina în jur de 1.700 de muște și țânțari pe zi. Așadar, nu există insecticid mai eficient și mai ecologic.

Citește și: Cum se văruiesc pomii primăvara?

Ce credeți? Puneți câteva firmituri de pâine pe pervaz, nu le goniți când le vedeți la geam şi veți scăpa definitiv, pe timpul verii, de muște, greieri şi țânțari. Le veți mulțumi, vă vor mulțumi că le-ați găzduit şi poate, cu puțin noroc, vor reveni şi la anul, ca să vă bucure cu triluri melodioase şi să vă facă serile de vară mai liniștite şi cu mai puține… ciupituri şi înțepături pe piele.
Să le primim cu bucurie, pentru că ele ne-au ales pe noi! Ce armonie deplină între om și viețuitoare. Nu trebuie să oferim decât bunătate. E perioada Postului Mare iar o astfel de virtute ne înnobilează mai mult.

foto articol: atlas-geografic

Lasă un răspuns