Cum se văruiesc pomii primăvara?

Cum se văruiesc pomii primăvara?

Cum se văruiesc pomii primăvara?

Mult așteptata „curățenie de primăvară” este la fel de importantă pentru livezile de-a lungul țării, da și pentru noi, ce luăm casa de la cap la coadă și o facem ca nouă. Același principiu se aplică și pentru copacii din vecinătatea casei noastre ori din livezile şi curțile pe care le avem în proprietate. Acest aspect îmi aduce aminte de copilărie, când mai toată lumea curăța și îngrijea livada.
Era o frumusețe să privești aspectul îngrijit al copacilor, curățați de uscături, cu ramurile rărite și văruitul tulpinilor. Pentru că odată cu sosirea primăverii, pomii sunt curățați înainte de aplicarea varului, pentru a îndepărta părțile uscate ale scoarței, precum și orice ouă de insecte ce deja sunt în copaci. Este ideal ca procesul de văruire să fie făcut înainte ca pomii să înflorească.
Cine este mai harnic poate începe văruirea și toamna, însă primăvara este considerată perioada cea mai propice, în special luna martie. Varul are ca scop protejarea pomilor de dăunătorii care pot depune ouă în scoarță. De asemenea, odată văruiți, pomii sunt protejați de mușchi și licheni, inclusiv pe perioada verii. După ce pomii au fost curățați, de preferat folosind o perie de sârmă, cel mai indicat este ca văruirea efectivă să o efectuați a doua zi. De asemenea, sunt necesare două straturi de var pe fiecare copac, având grijă să fie suficient!
Citește și: Țurțuri de iarnă
„Rețeta” pentru varul de care aveți nevoie este una destul simplă. Ne trebuie doar 50 de grame de aracet, 2 sau 3 kilograme de var stins, 250 de grame de sulfat de cupru (sau, dacă vă este mai la îndemână, 100 de grame de sare grunjoasă), iar ingredientul final care vă trebuie este 10 kilograme de apă.
Nu este nimic complicat care trebuie să vă îngrijoreze! Doar puneți varul stins, aracetul și sulfatul de cupru (sau sarea!) în apă, iar apoi amestecați până rezultă o pastă omogenă. Asta este tot ce vă trebuie pentru a avea o livadă frumoasă și sănătoasă cu care să vă mândriți! Sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copacilor asigură roade pe măsură.

sursa foto: stiribn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *