Cardul european de sănătate poate fi solicitat și online

Cardul european de sănătate poate fi solicitat și online

Cardul european de sănătate poate fi solicitat și online.  Cei interesați pot să solicite online eliberarea cardului european de sănătate, pe site-ul www.cardeuropean.ro. Astfel, cererea de eliberare a cardului se poate transmite și din fața calculatorului sau a telefonului, fără să mai fie necesară deplasarea la sediul unei case de asigurări de sănătate.

Până de curând, cererea de eliberare a unui card european de sănătate trebuia depusă în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află solicitantul, cardul fiind transmis acestuia prin poștă, în cel mult șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
Așadar, acum, după ce și cererea se poate depune online, cei interesați pot obține cardul european de sănătate fără să fie nevoiți să se deplaseze și să interacționeze direct cu angajații caselor de asigurări de sănătate.

Pentru a reflecta schimbările apărute recent, CNAS vrea să modifice Ordinul 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice şi a modalităţilor de eliberare şi utilizare ale cardului european de asigurări sociale de sănătate, astfel încât și în legislație să fie stabilit clar că cererea de eliberare a acestui document poate fi depusă, pe lângă formatul tipărit, și „prin intermediul website-ului https://www.cardeuropean.ro”.

Cardul european de sănătate poate fi utilizat de către cei asigurați în sistemul național de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală necesară, dar doar în cazul unei șederi temporare într-un stat membru al UE.
Șederea temporară este considerată perioada de până la 12 luni pe care o petrece o persoană într-unul dintre statele comunitare, indiferent de motivul deplasării (turism, studii, motive familiale sau profesionale).
Citește și: Persoanele cu probleme dentare pot beneficia de o serie de servicii indiferent dacă sunt sau nu asigurate
Documentul poate fi folosit numai în afara țării noastre și acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă, pentru anumite servicii fiind necesară coplata, chiar dacă în România respectivele servicii medicale sunt gratuite.
Obținerea cardului european de sănătate este gratuită, în timp ce valabilitatea documentului a fost dublată, începând din luna martie 2019, fiind acum de doi ani.

Lasă un răspuns