Un loc pe care trebuie să-l vezi neapărat în Banatul Montan!

Un loc pe care trebuie să-l vezi neapărat în Banatul Montan!

Un loc pe care trebuie să- l vezi neapărat în Banatul Montan!

Drumul spre Eftimie Murgu a fost refăcut complet, iar la moara Viloanea îl găsiți pe Nea Ilie in fiecare zi, și va va arata cu funcționează moara!
Morile de apă cu ciutură de la Rudăria (Eftimie Murgu) reprezintă o rezervaţie mulinologică unică în Europa. Atracţia turistică principală este salba de 22 mori de apă cu ciutură care se întinde pe 3 km de-a lungul râului. Este un loc în timp fără timp.

Un loc pe care trebuie sa- l vezi neapărat în Banatul Montan!

Citește și: Deputatul liberal Jaro Marșalic: „Tradiţiile şi obiceiurile româneşti, sunt ca pâinea şi sarea în bucate, o bucurie pentru mine și colegii mei să vedem că sunt respectate și păstrate în aceste locuri de o frumusețe aparte de la Rudăria”
Fiecare moară are un nume şi este protejată de o stâncă. Ele sunt botezate fie după numele ‘fondatorului’ (Roșoanea, Viloanea, Trăiloanea), fie după numele locului (Moara de la tunel, Îndărătnica dintre râuri).
Pe traseul celor 10 mori aflate în afara satului se poate vedea ‘știința morilor’ de apă care dăinuie de când e lumea: rândul la moară, căderea liberă a apei pe ciutură și măcinatul boabelor prin frecarea dintre două pietre pentru a obține făina cu un gust unic.
Sub acoperiș de șindrilă, piatra, lemnul și apa scriu simplu și curat istoria unei civilizații din Banatul Montan, care dăinuie și astăzi ca un miracol.

Sursa: Descoperă Banatul Montan:
https://banatul-montan.ro/produse/
„O zi de moară’ îl face pe vizitator să găsească tinereţea fară bătrâneţe şi dragostea la prima vedere de oameni şi natură.

Lasă un răspuns