Schimbări la moștenire, dosarul de documente în 2024

Schimbări la moștenire, dosarul de documente în 2024

Schimbări la moștenire, dosarul de documente în 2024. Lista actelor a fost actualizată pentru anul 2024 și prevede mai multe condiții de îndeplinit pentru succesiune după o persoană decedată.

Succesiunea este reglementată de Codul Civil și reprezintă modalitatea prin care familia poate beneficia în mod legal de bunurile rămase după decesul unui membru al ei. Legea din Dreptul Civil prevede că moștenitorii legali sunt, în ordine:
Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie)
Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii și așa mai departe)
Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).
Taxele pentru succesiune sunt compuse din onorariu notarial, taxa pentru cartea funciara și impozitul către stat. Onorariul notarial se achita întotdeauna și se calculează în funcție de valoarea bunurilor pe care le avea defunctul în momentul decesului.
Taxa pentru cartea funciara se achita doar daca defunctul avea imobile în proprietate și acestea sunt intabulare în cartea funciara. Impozit se datorează daca succesorii nu au dezbătut succesiunea în primii doi ani de la deces, perioada în care statul oferă că beneficiu aceasta scutire de plata.
El este în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctuluiÎn cazul în care valoarea bunurilor moștenite este până în suma de 6.000 de lei, taxa de succesiune este de 2,7%, dar nu mai puţin de 150 lei pe certificat de moştenitor.
Dacă valoarea bunurilor moștenite se află între 6.001 și 30.000 de lei, taxa de succesiune este de 162 de lei+ 1,35%.
De exemplu, dacă bunurile moștenite includ un apartament, o mașină și un cont în banca, taxele sunt în funcție de valoarea apartamentului+ valoarea mașinii + valoarea sumei din cont.
Este important de menționat că fiecare birou notarial poate practica tarife variabile. Tariful pentru certificatul de calitate de moștenitor este 300 lei+tva, iar pentru succesiune începe de la 500lei+tva, în funcție de valoarea bunurilor moștenite. Tarifele pot varia în funcție de notariat și de fiecare succesiune în parte.
Procedura fiecărei succesiuni diferă în funcție de numărul moștenitorilor, valoarea și tipul bunurilor moștenite, perioada de la deces, starea civila, ultimul domiciliu etc. Având în vedere că fiecare succesiune este diferita actele necesare variază de la caz la caz.
Citește și: Taxa pe lux pusă în dezbatere publică
Acte necesare succesiune:
1. Certificat de deces
2. Acte de stare civila moștenitori – certificate de naștere, căsătorie, divorț (daca este cazul)
3. Acte de identitate moștenitori + procura de reprezentare succesiune și act de identitate mandatar (daca este cazul)
4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)
5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)
6. Certificate de acționar (daca este cazul)
7. Talon și carte auto (daca este cazul)
8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)
9. Certificat de atestare fiscala ANAF de la localitatea/sectorul unde a avut domiciliul
10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse în masa succesorala)

 

Sursa: lege5.ro

Lasă un răspuns