Prefectura și Consiliul Județean Caraș-Severin au prezentat planul de susținere a dezvoltării turismului județean din fonduri europene

Ieri, 09.11.2020, au avut loc la Palatul Administrativ și la sediul Primăriei Oravița, două întâlniri de lucru organizate de Ministerul Economiei, în colaborare cu Instituția Prefectului – Caraș-Severin și Consiliul Județean Caraș-Severin, având ca obiectiv principal prezentarea Planului de susținere a dezvoltării turismului din fonduri europene pentru perioada 2021-2030.

Prezentarea planului a fost făcută de dl. Marian Balaci, consilierul ministrului economiei, invitați fiind primari și reprezentanți ai mediului de afaceri și a organizațiilor neguvernamentale din municipiile Reșița și Caransebeș, orașele Anina și Oravița și comunele Brebu Nou, Slatina Timiș, Turnu Ruieni, Văliug, Zăvoi, Berzasca si Sasca Montană, unități administrative care fac parte dintre cele 330 de UAT-uri din România cu destinații turistice locale sustenabile, asa cum sunt prevăzute în OUG 142/2008.

prefectura

Acestor destinații le va fi alocat un buget semnificativ din fonduri europene în viitoarea programare și li se va asigura un pachet minim de măsuri pentru dezvoltare turistică sustenabilă. Planul este alcătuit din 7 programe naționale care acoperă majoritatea formelor de turism existente în România și vizează o alocare de tip bottom-up, în ordinea destinație locală, destinație județeană, iar sumele rămase neutilizate de la destinația județeană se pot realoca în interiorul regiunii de dezvoltare.

Prin acest program de dezvoltare sustenabilă a destinațiilor turistice românești, se vor putea depune proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii rutiere către obiective turistice, reabilitarea și modernizarea obiectivelor de tip monumente, case memoriale, etc, în scopul introducerii în circuitul turistic, protejarea și reabilitarea obiectivelor de tip natural, realizarea produselor de eco-turism, modernizarea structurilor de primire turistică, branding și comunicare de brand, etc.

În cadrul întâlnirilor de lucru, reprezentanții UAT-urilor au avut ocazia să menționeze problemele majore cu care se confruntă în implementarea proiectelor cu finanțare europeană și solicitările legate de simplificarea administrativă și legislativă precum și cele de simplificare a procedurilor de implementare a proiectelor.

„Toate aceste aspecte au fost consemnate de reprezentantul ministerului şi urmează a fi supuse atenției executivului pentru găsirea de soluții, astfel încât, la momentul lansării programului în cursul anului viitor, UAT-urile să fie pregătite pentru depunerea de proiecte”, se precizează în comunicatul de presă al Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin.

Lasă un răspuns