PNL Caraș-Severin are proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea județului 

PNL Caraș-Severin are proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea județului 

Reprezentanții guvernului Orban au demonstrat în această perioadă că sprijină activitatea administrațiilor publice locale din județul Caraș-Severin.  Recent, premierul Ludovic Orban a fost în ședință de lucru la Reșița, Caransebeș și Măureni, iar ministrul mediului, apelor și pădurilor Costel Alexe s-a arătat interesat de conservarea ”aurului verde” al județului nostru. Viceprim-ministru Raluca Turcan și ministrul fondurilor Europene, Marcel  Ioan Boloș, au avut ieri mai multe întâlniri cu autoritățile publice locale din Județul  Caraș-Severin.

Prima vizită a avut loc în orașul Băile Herculane, unde primarul Cristian Miclău și-a prezentat proiectele cu finanțare europeană accesate,  cele aflate în derulare, dar mai ales proiectele țintă  pe care administrația publică a orașului Băile Herculane și le propune pe viitor.   

Reprezentanții guvernului au acordat o mare atenție și candidaților la administrația publică locală din zona gugulanilor,  în cadrul întâlnirii de la Caransebeș. Andra Pleșa, candidatul PNL la primăria municipiului Caransebeș s-a dovedit a fi o gazdă bună alături de subsecretarul de stat al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Andrei Ungur și primarul interimar Marius Isac, la întâlnirea de  la primărie. 

Veste cea  bună  este că există posibilităţi de finanţare pentru principalele proiecte care vor aduce dezvoltarea în municipiul Caransebeș.

Modernizarea infrastructurii rutiere, precum și reţeaua de apă și canalizare sunt printre priorităţile care vor beneficia de sprijinul total al Guvernului PNL.

Viceprim-ministrul  Raluca Turcan a prezentat  investițiile record ale guvernului PNL  în dezvoltarea comunităților locale.

„Deși am avut de gestionat o criză sanitară, în ultimele luni, Guvernul PNL nu a blocat sau oprit nicio lucrare începută prin PNDL. Plățile sunt făcute transparent, iar lucrările sunt verificate. Autoritățile publice locale au primit banii în timp record – în prima jumătate a anului au fost încasați cu 30% mai mulți bani decât în perioada similară a anului trecut. Banii din PNDL nu se mai dau pe lucrări „fantomă” și nici pe criterii politice, ci pe obiective îndeplinite în folosul românilor” – Raluca Turcan

Am suplimentat bugetul alocat PNDL cu 1,1 mld. la ultima rectificare bugetară, pentru plata facturilor restante.

Guvernul alocă pentru perioada 2021-2027 un buget de cca. 8 miliarde de lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Pentru finanțarea construcției rețelelor de distribuție a gazelor naturale este alocat 1 miliard euro din fonduri europene (2020 – 2027). Programul va permite racordarea la gaze a 70% din populația României.

➡️ În exercițiul financiar următor, comunitățile locale vor beneficia de fonduri europene substanțiale prin cele 8 Programe Operaţionale Regionale, implementate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare (aproximativ 8,55 miliarde  euro + contribuție națională 30%). Am simplificat și eficientizat procesul decizional pentru alocarea fondurilor nerambursabile, prin transformarea ADR în unități de management. Accesul la finanțare va fi mai rapid”, a spus Raluca Turcan – viceprim-ministrul guvernului României.

#FapteNuVorbe

Vizita  viceprim-ministrului Raluca Turcan și a ministrului fondurilor europene Marcel  Ioan Boloș s-a încheiat la Reșița, cu o conferință de presă a cărei amfitrioni au fost Ioan Popa, actualul primar al municipiului Reșița și candidatul PNL pentru  un nou mandat la administrația publică a  orașului de pe malurile Bârzavei și Romeo Dunca – candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin.

   Viceprim-ministrului Raluca Turcan a vorbit și despre cele 50 milioane de lei, decontați din fonduri europene pentru spitalele din Caraș – Severin.

➡️ „Fondurile cheltuite în ultima perioadă pentru gestionarea crizei sanitare provocate de COVID-19 de către autoritățile locale și spitalul din subordine vor fi decontate din bani europeni.

Sunt bani cu ajutorul cărora spitalele din județ pot face față provocărilor viitoare, pot salva vieți. Am promis că vom folosi fiecare euro din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană și ne-am ținut de cuvânt. Românii trebuie să știe că urmărim îmbunătățirea sistemulului sanitar și degrevarea bugetelor locale de cheltuieli în plus. Vom folosi banii europeni acolo unde va fi cea mai mare nevoie, de la procurarea de tablete, materiale sanitare sau containere pentru școli, până la echipamente în tratarea bolnavilor din spitale.

➡️ Când a venit criza sanitară, aveam ZERO stocuri de medicamente și echipamente de protecție. La doar câteva luni după ce am preluat guvernarea am deblocat 350 milioane de euro în acest scop. Intenția noastră este să dublăm această sumă în viitorul apropiat, să ajungem să decontăm până la 700 milioane de euro.

Prin acești bani putem reface stocurile, putem preveni și achita achizițiile de laboratoare mobile sau chiar a spitalelor modulare folosite de Ministerul Apărării în perioada stării de urgență sau alertă. 

Investițiile în sănătate ne ajuta să trecem mai ușor peste această criză sanitară” – Raluca Turcan – viceprim-ministru al guvernului Orban.

FLORIN ȘTIUBE 

Lasă un răspuns