Petru Antonio Neagu, gugulanul care a devenit un veritabil cavaler al fluierului în Belgia!

Petru Antonio Neagu, gugulanul care a devenit un veritabil cavaler al fluierului în Belgia!

Petru Antonio Neagu, gugulanul care a devenit un veritabil cavaler al fluierului în Belgia!

Petru Antonio Neagu s-a născut pe 17 iulie 1987, la Caransebeș. Este de loc din comuna Slatina-Timiș. Este stabilit din 2010 în Belgia, la Geel, provincia Antwerpen.
A jucat fotbal la AS Timișul Slatina Timiș la vârsta de 14 ani. După doi ani s-a transferat la CSȘ Caransebeș avându-l antrenor pe Rivelino Sbenghea.
În Belgia a jucat fotbal în ultimii patru ani pe postul de fundaș dreapta la HSV Tongerlo zona Antwerpen. LVL Liga (similar Liga a V-a România).

Însă adevărata pasiune a descoperit-o în arbitraj, după ce a primit un … cartonaș roșu!
M-am apucat de fotbal în Belgia la propunerea lui Neacșu Ionuț Florin, un bucureștean din Ferentari care juca fotbal la HSV Tongerlo. Erau doar doi români, el și Mihai Stanciu, tot bucureștean. În prezent echipa este compusă  în totalitate din români.
Citește și: Adrian Neagu a fost magician pentru Slatina-Timiș… Golul de „Aur” dedicat lui Cristian Ghera…
La început echipa era printre ultimele din ligă. Când am venit noi românii băteam și echipele de pe primele locuri. Toți se mirau de noi la început. Nu știau ce s-a întâmplat cu echipa. În timp ne-au știut și de frică! Am promovat, iar anul trecut am câștigat și eventul”.

Povestea arbitrajului a început de la un … cartonaș roșu!
În mai 2023, m-am prezentat la Comisia de Disciplină pentru că am fost eliminat după două cartonașe galbene la meciul de acasă a echipei mele HSV. Am ținut un discurs impresionat consider eu, cu argumente, Le-am spus și membrilor comisiei că se dă importanță mare arbitrilor de parcă sunt Dumnezeu.
Eu am fost eliminat pe nedrept, cel puțin la al doilea cartonaș. Eu am fost cel obstrucționat și tot eu am primit cartonaș! Am protestat normal, după aceea, dar cu bun simț cum se face afară. A fost o discuție în contradictoriu cu arbitrul și nimic mai mult. Comisia m-a ascultat cu atenție și mi-a răspuns că arbitrul nu este Dumnezeu este adevărat, dar este ceva sfânt pe teren care împarte dreptatea.
Au mai completat că trebuie să înțelegem că nu există arbitrii câte echipe sunt înscrise în campionate! Dimpotrivă echipe vin tot mai multe și arbitrii tot mai puțini. Mi-au propus chiar pe loc să devin arbitru.

Petru Antonio Neagu, gugulanul care a devenit un veritabil cavaler al fluierului în Belgia!

Am făcut două cursuri la asociație și m-au delegat imediat la Liga a V-a. După câteva meciuri, am fost apreciat. Mi s-a propus să mă înscriu la cursurile federație belgiene. Mi s-a spus că dacă iau examenul de la federație, o să arbitrez echipe afiliate la federația Belgiană de Fotbal cu începere de la juniori. Și în funcție de cum progresezi, o să trec la nivelele superioare.
Am sunat la Federație și mi-a explicat procedura care trebuia să o urmez. După o serie de discuții cu ei, mi-au spus când este data examenului. Mi-au trimis o serie de chestionare ca să mă pregătesc.
M-am prezentat dimineața la examen. Au fost 5 ore de curs predat înainte. A urmat examenul teoretic și cel practic două ore și din nou teorie ultimele capitole. Examenul teoretic a fost test grilă în care puteau să fie și mai multe răspunsuri bune, chiar și patru, nu doar unul corect.
Au fost 40 de întrebări. Trebuia să faci minim 28 de întrebări. Eu am făcut 35 de puncte.
Ca să fiu arbitru la acest nivel trebuia însă trebuia să fiu afiliat la un club. Eu eram la HSV Tongerlo care nu era afiliată la Federație. Mi-a trebuit o serie de acte, medicale, cazier de la primărie, etc. Că nu am probleme de comportament, pentru că arbitram copii.
Am depus dosarul și mi-au explicat că-mi lipsește afilierea la un club. M-au ajutat tot ei. Mi-au recomandat cel mai apropiat club, KFC Zammel. Am vorbit cu administratorul, m-am afiliat și așa am putut să mă prezint la examen.
Examenul teoretic l-am avut din chestionare și din materiale video cu ce decizii trebuie luate pe faze prezentate din meciuri. M-am pregătit o lună de zile și în octombie 2023 am fost la examen.
După teorie, ne-a scos afară pe un teren care nu era marcat deloc. Studiu de caz. Ce se întâmplă în situația asta?! Apoi s-au adus doar trei fanioane… Ce se întâmplă, dai drumul la meci? Apoi le-au luat pe toate cele trei fanioane înapoi. Iar, ce se întâmplă în situația dată!? Trebuia să chemi delegatul să-l informezi că meciul nu se va disputa dacă nu se reglementează situația.
La cursurile teoretice l-am cunoscut pe arbitrul FIFA, Erik Lambrechts. Acesta răspunde de fotbalul pe zona flamandă. I-am făcut o bună impresie la cursurile teoretice și asta iar m-a ajutat mult!
Totul mi s-a părut ceva deosebit. Eu am crezut că luăm toți examenul, dar nu a fost așa. Erau acolo copii de 15-16 ai care vroiau să arbitreze.
Am luat examenul. M-a ajutat că am citit și din regulamentele noastre românești.
M-au delegat la juniorii U15 din zona noastră Geel. Debutul meu ca arbitru în Belgia a fost pe 21 octombrie 2023 la un derbi local intre KFC Beekhoek Sport și KSK Kasterlee. A urmat ședința cu arbitrii. M-au întrebat cum este. Am spus că vreau să evoluez și că sunt dispus să învăț.
Am arbitrat 8 meciuri, dar după trei meciuri au trimis observatori să mă monitorizeze. Nu la toate meciurile sunt observatori! M-au întrebat de mai multe ori dacă sunt sigur că vreau să evoluez sau să mă opresc la un anumit nivel. Le-am spus că îmi doresc maximum de situație.

Petru Antonio Neagu, gugulanul care a devenit un veritabil cavaler al fluierului în Belgia!

Nu este ușor să arbitrezi la juniori. Arbitrezi singur, pentru că nu ai tușieri, nu vezi la ofsaid, dar trebuie să fi serios!
După o lună, prin noiembrie m-au solicitat să merg la cursul pentru asistenți. Alt curs, altă instruire. Am ajuns să arbitrez și U17 Elite, juniorii echipelor din prima ligă.
Am primit și o invitație în patru țări in care se desfășoară turnee în care să arbitrăm în Olanda, Norvegia, Cehia și SUA. Dar să vedem cum stau cu concediul la vară!”

Lasă un răspuns