Pastilele cu IOD se iau preventiv sau nu ?

Pastilele cu IOD se iau preventiv sau nu ?
Pastilele cu IOD se iau preventiv sau nu ?

Pastilele cu iod dispar din farmacii în toată Europa. În doar câteva zile, mai multe farmacii din Europa au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod. Iodul, fie pastile sau sirop, protejează organismul de cancerul de tiroidă, care este provocat de expunerea la radiații.

Citește și : Numărul de noi cazuri de COVID 19 în creștere

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive – pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Pericolul major în cazul unui atac nuclear este reprezentat de distrugerea directă cauzată de explozie. Motiv pentru care „prima și cea mai importantă măsură în cazul unui accident nuclear, că vorbim de un accident sau atac nuclear, este evacuarea sau adăpostirea! Ca să limităm expunerea și să ne protejăm tot corpul, nu doar tiroida”.

Doza de iod radioactiv eliberată este foarte importantă în a decide dacă este sau nu nevoie de tablete de iod! Ca să fie eficiente, tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte mari de iod (adică 130 mg iodură de potasiu pentru un adult tânăr, adică 100 mg iod)! De aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit zilnic!

Asta înseamnă că nu le luăm niciodată după ureche și fără indicație pentru că pot duce la efecte adverse! 

Tabletele de iodură de potasiu nu le putem înlocui cu suplimentele de iod recomandate uneori zilnic, pentru că sunt cu totul alte doze!

Lasă un răspuns