Oameni și fapte! Eroul pompier de la un accident auto!

Oameni și fapte! Eroul pompier de la un accident auto!

OMUL POTRIVIT, LA TIMPUL POTRIVIT

Duminica, în jurul orelor 13.45, s-a produs un accident de circulație în zona localității Ghertenis, unde un autoturism cu cinci persoane la bord (o familie cu trei generații, părinți, copil de aproximativ 8 ani și bunici) s-a răsturnat în afara părtii carosabile, la o distanta de aproximativ  6 m de sosea.


”În secundele imediat următoare producerii accidentului, se afla în deplasare, în timpul liber, în aceeași zona și colegul nostru, pompier în cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, care imediat ce a văzut mașina răsturnată a oprit sa vadă despre ce e vorba.

Plt. adj. șef Cubin Ion

Fără a pierde timp prețios, a evaluat într-o fracțiune secunda situația, pericolele care sunt sau care ar putea apărea, modul de acțiune și prioritățile interventiei de salvare a persoanelor prinse în mașină răsturnată care în orice moment putea sa ia foc.
Imediat, alte doua mașini au oprit la locul accidentului și câțiva oameni care și-au oferit ajutorul, salvatorul pompier coordonând-i și formând un lanț uman, pentru a acționa împreună la scoaterea victimelor.
Salvatorul a incercat sa ajunga prima data la copil, dar toate portierele mașinii erau blocate, astfel ca a trebuit sa găsească o soluție pentru a deschide portiera din dreptul copilului, folosind o creanga din stufărisul de vegetatie din locul producerii accidentului pe post de pârghie si a evaluat rapid starea medicala în care se afla copilul, pentru a vedea dacă prezintă vreun pericol mișcarea acestuia în timpul extragerii din mașină.

După ce a stabilit ca nu prezintă pericol de hemoragie sau traumatism la coloana vertebrala, a început procedura extragerii acestuia din mașină, lucru care nu a fost tocmai ușor datorita faptului ca acesta era foarte speriat, plângea și striga după părinții lui. Salvatorul a câștigat încrederea copilului vorbind cu el, spunându-i ca e pompier, ca e acolo ca să-i salveze pe toți, și ca fi bine și el și părinții și bunicii lui, astfel ca băiatul a devenit cooperant, reușind să-l extragă din mașină, si predând-l celorlalți oameni veniți în ajutor. La fel a procedat și cu ceilalți ocupanți ai autovehiculului, care au fost extrași din mașină, în siguranță.

Timp de aproape 20 de minute, până la ajungerea echipajelor medicale, salvatorul a acordat îngrijiri medicale tuturor victimelor, asigurandu-se ca acestia sunt in afara oricarui pericol.

Acest salvator, pompierul cărășean pe numele lui Cubin Ion, merita tot respectul și aprecierea noastră a tuturor, modul de acțiune în situații limita a lăsat sa iasă la iveala anii de experienta si dăruire, ce inseamna meseria de pompier militar, o meserie din inima și pentru oameni.”

Datele ne-au fost transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic Caraș-Severin, prin purtătorul de cuvânt, lt. Adrian Manofu.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns