Ioan Badea: „Copiii trebuie să facă mișcare! Este soluția care învinge orice virus!

Ioan Badea: „Copiii trebuie să facă mișcare! Este soluția care învinge orice virus!

Fotbalul  juvenil este considerat pe bună dreptate nivelul de bază al sportului rege și asta în primul rând pentru că formează viitorii fotbaliști ai echipelor de seniori.

La nivel județean, Asociația Județeană de Fotbal Caraș-Severin a stabilit recent data limită pentru înscrierea în toate campionatele aferente sezonului 2020-2021, seniori și juniori  organizate de către asociație.

Termenul limită este de 28 august 2020, în care echipele afiliate la AJF Caraș-Severin trebuie să-și întocmească diligențele pentru înscrierea în campionatele județene, fie de seniori sau juniori.

Cum fotbalul juvenil este o prioritate majoră a AJF Caraș-Severin, am discutat cu Ioan Badea, reprezentantul acestui sector de activitate în Comitetul Executiv, despre situația actuală. Ioan Badea este și președintele echipei exclusiviste de juniori ACS Viitorul 2014 Anina, dar și selecționerul U15 al reprezentativei județene.

foto arhiva. ACS Viitorul Anina

„Totul este legat de prevederile protocolului medical referitor la fotbalul amator, care trebuie actualizat și să conțină prevederi mult mai permisive. Dacă nu se va modifica acest protocol, va fi foarte greu să se mai reia campionatul.  AJF Caraș-Severin a fost mereu pregătită cu variante de reluare a competițiilor chiar și înainte de ridicarea stării de urgență, s-a dorit să se dispute măcar câteva meciuri la județ pentru ca echipa de seniori care mergea la baraj să aibe meciuri oficiale ân picioare! Avem tot respectul pentru președintele AJFCS, colegul Viorel Lolea, care este foarte activ și la nivel de FRF, unde a venit cu propuneri pertinente. Sigur, că totul este generat de evoluția pandemiei și aici FRF și ministerele au dreptate, însă dacă coronavirusul se va extinde, atunci numai putem discuta prea curând despre fotbal la nivel de copii și juniori, ceea ce ar fi un lucru nefiresc din punct de vedere sportiv. Copii trebuie să facă mișcare, mai ales că vorbim despre un sport în aer liber! Este soluția care învinge orice virus! Riscul de infectare este foarte mic în condițiile acestea și drept dovadă foarte puține cazuri sunt raportate la acest nivel al copiilor și juniorilor. Va depinde foarte mult și de modul cum se vor relua cursurile școlilor și liceelor în septembrie, care din cele trei scenarii vor fi accesate. Va fi prezență fizică a copilului la școală, se vor lua măsuri mixte de prezentă, cu două săptămâni la școală și două săptămâni lecții on-line  sau școala va fi doar pe suport IT? Trebuie văzută și evoluția pandemiei, pentru că specialiștii au spus inițial în martie, că virusul nu se activează la căldură, ci doar la condițiile de toamnă, însă nu s-a demonstrat asta și în practică, ci dimpotrivă! Noi trebuie să respectăm toate legile, în primul rând cele de bun simț, cele sanitare”, a făcut o radiografie a situației fotbalul juvenil, antrenorul  Ioan Badea.

Cert este faptul că sectorul de activitate juvenil se referă la o paletă largă de ani de vârstă, începând cu cei de 19 ani și terminând cu cei de la inițiere, de numai cinci ani!

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns