Mușcătura de viperă

Mușcătura de viperă
Mușcătura de viperă – prevenție și prim-ajutor.
Viperele nu percep bine sunetele, dar au un simț olfactiv și simt vibrațiile de la distanțe mari, iar în zonele temperate sunt active numai șase-șapte luni, iarna fiind în stare de hibernare.

Mușcătura de viperă – măsuri de prevenție:
– Evitați zonele necunoscute, nemarcate, cu ierburi înalte.
– Folosiți bețe lungi pentru a verifica pe unde mergeți. Șarpele va ataca bățul, dacă există în zonă.
– Lăsați șarpele în pace dacă l-ați văzut și nici nu-l atingeți dacă vi se pare mort.
– Dacă vedeți un șarpe anunță grupul și părăsiți zona în cea mai mare liniște.
– Purtați încălțăminte înaltă, pantaloni, parazăpezi pentru a vă proteja.

Dacă ești mușcat de viperă, trebuie să știi că poți muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.

Simptomele mușcăturii de viperă sunt următoarele:

Semnele locale sunt uneori însoțite și de semne generale: anxietate, transpirații, grețuri, vărsături, dureri abdominale, hipotensiune, tahicardie, mergând până la convulsii, insuficiență respiratorie acută și stop cardio-respirator, când există o reacție anafilactică gravă.

Clasificarea mușcăturilor de viperă după gradul de toxicitate:
– Gradul 0 (fără reacție toxică) – urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local.
– Gradul 1 (reacție toxică minimă) – edem („umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică.
– Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).
– Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.

Citește și : Un șofer de 32 de ani a murit într-un accident de mașină

Ce măsuri de prim ajutor pot fi acordate:

Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce ați sunat la 112, verificați dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antiviperin.
Poziționați victima într-o poziție culcată, cu capul și bustul puțin ridicate și locul mușcăturii poziționat sub nivelul inimii. Activitatea fizică trebuie să fie cât mai redusă cu putință, pentru a putea avea un puls cât mai scăzut.
Se aplică o bandă elastică, suficient de largă încât să permită circulația venoasă și arterială a sângelui, dar care să realizeze o compresiune limfatică (să permită introducerea degetului arătător sub bandă).
După montarea benzii, se va curăța rana cu apă și săpun sau cu șervețele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se vor elimina orice bijuterii sau alte elemente strânse pe corp (curele, bretele), pentru că în caz de reacții adverse la venin, cum ar fi umflături de tip șoc anafilactic, hainele și accesoriile vor pune probleme serioase la îndepărtare.
Se asigură confortul termic și, dacă este posibil, se administrează oxigen. Monitorizează semnelor vitale ale victimei (pulsul și respirația) se va face în permanență. Trasează marginea zonei umflate la fiecare 15 minute cu un pix pentru a ajuta doctorii să judece gradul de expunere la venin.

Ce NU trebuie să faci:

– NU încerca să tai de-a lungul urmelor de colți și nu suge sângele cu venin, pentru că acesta se răspândește atât de repede încât nu vei avea ocazia să extragi prea mult.
– O tăietură în piele nu creează decât o rană urâtă și crește riscul de infectare, cu niciun beneficiu medical real.
– NU se aplică un dispozitiv de aspirație decât de către cadre medicale.
– NU se aplică un garou, pentru că dacă veninul rămâne concentrat în jurul mușcăturii, acesta va distruge rapid celulele; dar dacă îi este permis să se răspândească, toxinele se vor dilua și se va reduce riscul de leziune a țesuturilor.
– NU se aplică gheață sau obiecte reci, pentru că extragerea prin aspirație a veninului poate fi serios îngreunată de răcirea puternică a zonei.
– NU se va folosi ser antiviperin ca măsură de prim ajutor pe teren, din cauză că multe persoane au diferite alergii și pot avea un șoc anafilactic.
– NU se vor consuma băuturi alcoolice, cafea și stimulente.

Important: cere ajutor medical!

sursa :RO Vaccinare

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: