Măsuri de sprijin pentru persoanele cu alergii

Măsuri de sprijin pentru persoanele cu alergii

Măsuri de sprijin pentru persoanele cu alergii.  Printr-o lege publicată vineri în Monitorul Oficial au fost introduse clarificări și relaxări ale condițiilor în care cei alergici vor putea primi anumite echipamente medicale sau tratamente. Mai mult, instituțiile de învațământ care asigură masa preșcolarilor, școlarilor și studențiilor sunt obligate să se asigure că hrana celor cu alergii nu conține ingrediente care le sunt contraindicate. Legea impune aceleași condiții și pentru bolnavii internați.

Astfel, Legea 242/2023, publicată vineri în Monitorul Oficial, aduce mai multe modificări prevederilor Legii nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice.
Documentul reglementează Registrul național de evidență și urmărire a afecțiunilor alergice și imunologice (în format electronic), o bază de date care are strict un scop clinic, inclusiv pentru facilitarea consulturilor interdisciplinare și a cercetării în domeniul alergologie și imunologie clinică și de urmărire a afecțiunilor alergice și imunologice.
Citește și: Puncte de prim ajutor și revitalizare pe perioada caniculei în Caraș-Severin
De asemenea, legea impune unităților de învăţământ obligaţia ca, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi pentru cei care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul specialist (atât pentru nivelul preuniversitar cât și pentru cel universitar), ”să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul, sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore ori reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”.
Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea familiei sau reprezentantului legal de a introduce în incinta lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale.
În plus, norma prevede că persoanele cu reacții alergice extreme, ce riscă să intre în șoc anafilactic, vor primi două doze de adrenalină pentru autoinjectare, nu doar una, așa cum apare în prezent în Legea nr. 4/2021, și nici nu va mai exista o vârstă maximă pentru beneficiari, care este acum vârsta majoratului. Așadar, cei ce riscă să intre în șoc anafilactic vor putea primi două doze de adrenalină pentru autoinjectare, indiferent de vârsta pe care o au.
În plus, analizele și testele specifice necesare diagnosticării, ce, potrivit Legii 4/2021, se pot deconta, vor fi stabilite prin normele de aplicare a legii.

Lasă un răspuns