La Spitalul Orășenesc din Moldova Nouă ”#SE POATE!”

La Spitalul Orășenesc din Moldova Nouă ”#SE POATE!”

La Spitalul Orășenesc din Moldova Nouă ”#SE POATE!”. Una dintre meseriile nobile este cea de medic sau asistent medical pentru că nimic nu se compară cu statisfacția de a reuși să salvezi viețile semenilor aflați în suferință. Sunt de asemenea o serie de regulile morale pe care orice cadru medical trebuie să le respecte, cât şi cele care privesc aspecte tehnice, dar şi comportarea faţă de confraţi.

Sigur că fiecare om are un istoric aparte referitor la interacțiunea cu personalul medical, mulți dintre noi avem experiențe plăcute, alții mai puțin plăcute și interesant lucru, am întâlnit păreri diferite despre același medic este adevărat și funcție de complexitatea cazului sau chiar a atitudinii față de semeni.

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva covid-19 am întâlnit, împreună cu un bun prieten, o situație care ne-a impresionat în mod deosebit. Cu toate că am reușit să ne programăm datorită platformei specifice de vaccinare destul de departe de localitățile noastre de domiciliu, tocmai la Moldova Nouă, personalul medical de la Spitalul Orășenesc al orașului de pe clisura Dunării merită tot respectul nostru pentru modul cum își face datoria în linia întâi.

La policlinica din Moldova Nouă este organizat centrul de vaccinare într-o locație în care igiena și curățenia este la ea acasă, totul ca o consecință a faptului că această unitate spitalicească a fost reabilitată, modernizată și dotată prin program euopean în perioada 24.10.2011 – 24.01.2015, valoarea investiției fiind de 10240515, 77 lei. Personalul medical a avut numai cuvinte de laudă la adresa primarului Ioan Chisăliță, cel care este considerat „părintele” acestui proiect și salvatorul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă de la desființare în perioada băsesciană.

Revenind la campania de vaccinare de la Moldova Nouă, totul este făcut ca la carte. Se respectă la sânge programarea de pe platforma specifică, totul este executat cu celeritate și profesionalism, circuitul este clar definit sub supravegherea personalului medical. Transmiterea datelor de programare între cele două compartimente de programare, respectiv vaccinare s-a făcut instant cu tehnologie IT. Vaccinarea în sine a durat foarte puțin, iar ca un element inedit persoana care era programată după mine nici măcar nu a ajuns să-și dea haina jos și eram deja vaccinat! Nimeni din persoanele programte nu a stat practic la nici o coadă de așteptare, totul a fost pe flux continuu.

Personalul medical este de o modestie specifică omului de valoare și dedicat muncii, iar doamna Carmen Tâncabă este asistentul medical principal care a înnobilat această meserie: ”Nu este nimic ieșit din comun… Imi iubesc meseria pentru că de aceasta am ales această cale, să-mi ajut semenii.. Secretul este să ne facem toți datoria la locul de muncă și atunci avem un viitor mai bun. Noi am respectat circuitele și procedurile, îndrumăm oamenii”, a spus Carmen Tâncabă, asistentul medical principal.

După ce a efectuat vaccinul, doamna asistentă a instruit cu mult tact și pedagogie pură timp de 15 minute calupul de șase persoane vaccinate într-o miniserie programată. Este forța exemplului că sistemul medical românesc și cel cărășean în special poate fi unul cu care să ne mândrim, așa cum cazul cadrelor medicale de la Moldova Nouă.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns