Jaro Marșalic: ”S-a gestionat foarte bine criza COVID!”

Jaro Marșalic: ”S-a gestionat foarte bine criza COVID!”

 Consilierul județean PNL, dr. Jaro Marșalic, care este și directorul medical al Spitalului de Urgență Caraș-Severin a avut o intervenție publică în cadrul conferinței de presă a liberalilor reșițeni, în care a punctat, în primul rând,  realizările județene în lupta anti-Covid.

 În acest sens, dr. Jaro Marșalic a prezentat  date statistice, prin care județul Caraș-Severin este clasificat pe primul loc în țară, fiind considerat un județ de patru stele AP (alertă procentuală), conform Ghidului Medical. Trebuie menționat faptul că următoarele județe din ierarhie, după Caraș-Severin, cele clasificate cu o ”stea” sunt: Vaslui, Satu Mare, Hunedoara și Arad.

 În discursul de început, dr. Jaro Marșalic a arătat cu degetul către opoziție, mai ales în speța moțiunii de cenzură simple introduse pentru Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”S-au retras bine mersi în fotoliile lor convenabile pe timpul acestei crize, în care ne-au lăsat practic în fundul gol, cu rezerve zero și asta în ciuda faptului că DSU a cerut în nenumărate rânduri, rearanjarea acestor stocuri. Au mai spus că nu există transparență, alt neadevăr, toate măsurile luate au fost făcute ”vizibil”, la vedere, cu publicare, cu toate activitățile cabinetului Orban și a ministrului Sănătății și aduc câteva exemple. Ei spun că nu s-a făcut nimic, dar s-a crescut efectiv capacitatea tuturor spitalelor de a face determinări  și aici am primit un mare ajutor din partea primăriei Reșița. Apoi, s-au luat măsuri ca firmele noastre din România să producă materiale sanitare și medicamente, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în ultimii ani și s-a blocat exportul acestor materiale. Înainte, alții nu prea aveau treabă cu populația din România și trimiteau totul la export! Mai am și alte exemple… S-au tot lăudat în cei opt ani de guvernare, că s-au făcut spitale regionale. Acum s-a alocat 1,64 miliarde euro pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași. Mai mult, au afirmat că măsurile noastre nu au fost eficiente, dar cifrele stabilite de comunitatea europeană, referitoare la numărul de cazuri de covid raportate la suta de mii de locuitori. În România numărul de cazuri a fost de 101, în timp ce alte țări dezvoltare au înregistrat valori de peste cinci ori mai mare!   Spania are 514 de cazuri, în Irlanda sunt 517, în Belgia sunt 513, în Suedia sunt 400, Italia are 386 de cazuri! 101 este întotdeauna mult mai bun decât 500! La numărul de decese, nivelul de acoperire al testărilor este aceeași situație! Mint cifrele europene?! Nu aș crede! Sunt cifre, care nu sunt făcute de România, ci de Centrul European pentru prevenirea bolilor transmisibile!”

 O altă problemă reproșată fals a fost aceea că pacienții non-COVID au fost neglijați, în această perioadă: ”În fiecare spital au fost circuite separate, cu zone izolate care erau pentru pacienții cu COVID și zone libere pentru personalul non-covid! Iar acum în prezent, după trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, mai ales acum în a doua perioadă, conform circuitelor și a controalelor făcute în fiecare spital de Direcțiile Sanitare, s-a dat drumul la un tratament corespunzător pentru persoane non-COVID și s-au redus arialele de la ramura COVID!”

 În concluzie, dr. Marșalic a atras atenția faptului că în situația dată, nu există multe cazuri COVID, dar asta nu înseamnă că am scăpat de coronavirus: ”Criza rămâne pe mai departe, dar mă bucur că județul nostru este lider, de patru săptămâni și mai bine, nu a avut nici un nou pozitiv COVID! Din acest motiv am primit aceste patru stele, acuș se fac cinci, după cum ne-au categorisit profesorii din Timișoara!

Lasă un răspuns