Descentralizare la fondurile europene!

Descentralizare la fondurile europene!

Parlamentul României a aprobat Legea privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, printre care se prevede descentralizarea procesului decizional al fondurilor europene, la nivel regional. Acest lucru a fost așteptat cu maxim interes, atât de către Agențiile pentru Dezvoltare Regională, cât mai ales de către solicitanți. Această nouă lege, va duce în viitorul apropiat, la reducerea evidentă a birocrației, se introduc proceduri simplificate, scrierea ghidurilor de finanțare se va realiza la nivel local, finanțările vor putea fi adaptate la nevoile din regiune și se va asigura contact direct cu reprezentanții Comisiei Europene.

Județul Caraș-Severin aparține de Regiunea ADR V – Vest, alături de județele Arad, Timiș și Hunedoara, iar directorul Agenției V Vest este reșițeanul Sorin Maxim, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale.

În această săptămână, Parlamentul a adoptat proiectul de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene.

Această Lege are la bază mai multe principii :

a) principiul utilizării eficiente a fondurilor europene;

b) principiul descentralizării procesului decizional – potrivit căruia deciziile în sistemul de management al fondurilor nerambursabile europene trebuie luate cât mai aproape de nevoile beneficiarilor de finanțare precum și de proiectele aflate în implementare;

c) principiul simplificării procedurale;

d) principiul debirocratizării instituționale.

Prin aplicarea acestei Legi se dă un rol important Agențiilor de Dezvoltare Regională care devin pentru perioada 2021-2027 Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale. Până acum, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației avea acest rol. Ministerul stabilea prioritățile pentru care se finanțau proiectele autorităților locale, Ministerul elabora ghidurile solicitanților, Ministerul verifica documentele și făcea plățile.

Voința politică a PNL este de a DESCENTRALIZA luarea Deciziilor care privesc comunitățile locale, iar prin această Lege se realizează această Descentralizare.

ADR-urile vor stabili la nivelul fiecărei Regiuni de Dezvoltare prioritățile și vor gestiona implementarea programelor Operaționale Regionale, în calitate de Autorități de Management. se arată în comunicatul lui Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin.

Lasă un răspuns