Contul individual de economii Junior Centenar – statul oferă o primă suplimentară de 600 de lei anual

Contul individual de economii Junior Centenar – statul oferă o primă suplimentară de 600 de lei anual

Contul individual de economii Junior Centenar este o inițiativă menită să încurajeze economisirea pentru copiii cetățeni români care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani. Acest program, aflat în derulare de patru ani, oferă posibilitatea deschiderii unui cont special de economisire, sub formă de depozit, denumit cont individual de economii Junior Centenar.

Avantajul acestei forme de economisire este acela că, pe lângă dobânda de 3% pe an, statul oferă o primă suplimentară de 600 de lei anual. Conform informațiilor primite  de la Ministerul Finanțelor, aproape cinci milioane de astfel de conturi de economisire au fost deschise până acum.
Principalul avantaj al acestei metode de economisire este acela că, potrivit OUG 104/2018, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. De asemenea, se acordă o dobândă de 3% pe an, care se aplică la soldul contului, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat.
În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.
Prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani și se plătește în contul individual de economii Junior Centenar, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri. Dobânda se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani. Un alt avantaj al acestei metode de economisire este acela că primele de stat și dobânzile înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.
Citește și: Profesorii și copiii lor au noi beneficii speciale conform noilor legi ale educației
Deschiderea contului
Contul individual de economii Junior Centenar (care este gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză), se deschide automat, pe numele copilului, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia. Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar și condițiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Orice titular are dreptul la un singur cont individual de economii Junior Centenar.
Depunerea de fonduri
În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune sume de bani în lei, prin virament, mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale “Poșta Română”, sau numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.
Reguli de utilizare
Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective. În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. În cazul în care copiii ocrotiţi sunt adoptați, începând cu data adopției, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.
Situații excepționale
Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepția următoarelor situații: în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *