Cine poate cumpăra vechime în muncă în 2024 și cât costă

Cine poate cumpăra vechime în muncă în 2024 și cât costă

Cine poate cumpăra vechime în muncă în 2024 și cât costă. Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o mai pot face până pe 31 decembrie 2024, ca urmare a prelungirii mecanismului printr-o ordonanță publicată în Monitorul Oficial. Mecanismul presupune semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și plata unor sume cu titlu de contribuție la pensie.

Printre limitele acestuia amintim faptul că nu e accesibil celor care deja s-au pensionat și vechimea nu poate fi cumpărată decât pentru pensia pentru limită de vârstă.
Persoanele eligibile pot alege să se asigure retroactiv pentru perioade fie neconsecutive, fie consecutive, cu condiția ca suma totală a acestor perioade să nu depășească un total de șase ani. 
Contractul de asigurare socială este accesibil pentru cetățeni care îndeplinesc toate condițiile stipulate în Legea Pensiilor, după cum urmează:  
  • nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; 
  • nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țara noastră, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea la pensie; 
  • nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii, în perioada pentru care solicită asigurare retroactivă la pensie. 
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se arată în OUG 163/2020.  
Oamenii își pot alege venitul asigurat la pensie care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului minim brut pe economie în momentul semnării contractului de asigurare. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, iar guvernul a anunțat că acesta nu va fi majorat până în iulie 2024. 
Citește și: Cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat la 4,75%
Persoanele care doresc să achiziționeze vechimea pentru perioada maximă de șase ani, conform legii, și care semnează contractul cu Casa Teritorială de Pensii între ianuarie și iunie 2024, vor trebui să achite un total de 59.400 de lei pentru asigurarea retroactivă, conform prevederilor actelor normative care reglementează această modalitate de asigurare la pensie. 

Lasă un răspuns