Cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat la 4,75%

Cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat la 4,75%

Cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat la 4,75% începând cu 1 ianuarie. Pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), autoritățile de la noi au stabilit, printr-o ordonanță apărută în 2022, majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, din 2024, cu un procent, respectiv până la 4,75%. Contribuția la pensii plătită de angajatori pentru salariați se duce parțial la sistemul public de pensii (Pilonul I) și parțial la sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II).

Concret, așa cum prevede OUG nr. 23/2022, începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat de la 3,75, cât era înainte, la 4,75%.
Potrivit unor precizări ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cota de contribuție la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) este inclusă în cota de contribuție de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății acestei contribuții.
În cazul  participanților la Pilonul II, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceștia contribuie la aceste fonduri, potrivit CNPP, se utilizează un indice de corecție de 0,81.
CNPP subliniază faptul că persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectoarele construcţii, agricol și industrie alimentară/ contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator:
  • sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv;
  • pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat;
  • pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.
Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, anterioara cotă de contribuție la fondul de pensii, de 3,75%, s-a aplicat de la data de 1 ianuarie 2018.
Majorarea contribuţiei la pensiile administrate privat, adică Pilonul II de pensii, este prevăzută în PNRR, iar ordonanța pentru majorarea efectivă a apărut acum doi ani deoarece condiția privind asigurarea sustenabilității Pilonului II de pensii, asumată prin acest plan național, trebuia îndeplinită până la 31 martie 2022.
Reamintim că nerespectarea termenelor asumate prin PNRR generează întârzieri în implementarea acestuia, ceea ce se reflectă, de fapt, asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României.
Măsura adoptată este menită să vină în sprijinul “asiguraților care contribuie la un fond de pensii administrat privat, pentru care aceștia vor beneficia de o pensie privată”, potrivit notei de fundamentare a propunerii.
În plus, tot în PNRR, este stabilită diversificarea activelor în care pot fi investite fondurile de pensii administrate privat pentru majorarea investițiilor pe piața din România.
Citește și: Stagiul minim de cotizare prevăzut în noua lege a pensiilor
Sistemul de pensii din România este bazat, în prezent, pe patru piloni. Mai exact, există Pilonul I de pensii, adică vistieria statului. Aici merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii. Și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.
În plus, a apărut și Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, care reprezintă pensii suplimentare. Ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă. Schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților.

Lasă un răspuns