Cetățenii Uniunii Europene pot folosi telefonul pentru a se legitima

Cetățenii Uniunii Europene pot folosi telefonul pentru a se legitima

Cetățenii Uniunii Europene pot folosi telefonul pentru a se legitima. Consiliul Uniunii Europene a adoptat cadrul legal pentru implementarea unui portofel digital european securizat, destinat să asigure o identitate digitală tuturor cetățenilor Uniunii. Măsura vine la trei ani de la lansarea proiectului, în 2021.

După introducerea portofelului digital, firmelor sau cetățenilor din UE li se va permite să acceseze servicii online fără a mai fi nevoiți să utilizeze metode clasice de identificare, cum ar fi cartea de identitate, permisul de conducere sau codul de înregistrare, în situații precum efectuarea check-in-ului într-un aeroport sau închirierea unui autoturism. Utilizarea acestui instrument va fi opționala, nu obligatorie.
Adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală (eID) marchează finalizarea unui proces care s-a întins pe parcursul a trei ani și care are ca scop final digitalizarea societății europene.
Prin noul regulament, fiecare cetățean sau companie din UE va avea acces la un portofel digital care poate lega identitatea digitală națională cu dovezi ale altor caracteristici personale, cum ar fi permisul de conducere sau calificările pe care le are posesorul.
Portofelele digitale europene vor permite identificarea online pe tot teritoriul Uniunii, eliminând necesitatea de a folosi metode de identificare private sau de a împărtăși mai multe date personale decât este necesar.
Noul regulamentul stabilește că, până în 2026, toate statele membre trebuie să ofere cetățenilor un portofel digital compatibil cu cele din restul statelor membre.
Ceea ce trebuie știut este faptul că utilizarea acestui instrument va fi voluntară, iar suficiente măsuri de protecție vor fi implementate pentru a preveni discriminarea celor care aleg să nu-l folosească, după cum se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene.
De asemenea, după cum se arată în document, serviciile de emitere, utilizare și revocare ale portofelului digital vor fi gratuite pentru persoanele fizice, iar statele membre vor oferi mecanisme gratuite de validare pentru a verifica autenticitatea și validitatea portofelului digital.
Citește și: Viza de flotant se poate obține în format electronic ?
Portofelul va conține un panou de control al tuturor tranzacțiilor accesibile titularului său atât online, cât și offline, va oferi posibilitatea de a raporta eventuale încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea între portofele. Mai mult, cetățenii vor putea să încarce portofelul cu scheme naționale eID existente și să beneficieze de semnături electronice gratuite pentru uz personal.
În plus, portofelele de identitate digitală europeană le vor permite celor care îl vor folosi să aleagă ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor deținute partajează cu terți și să țină evidența acestor partaje. Utilizatorii vor putea să aibă control asupra informațiile care sunt partajate.

Lasă un răspuns