Centenarul fotbalului la Vrani…

Centenarul fotbalului la Vrani…
Centenarul fotbalului la Vrani… Data de 17 septembrie este trecută cu litere de aur în calendarul comunei Vrani. În urmă cu 100 de ani, pe terenul comunal de „dincolo de pod” a avut loc prima partidă de fotbal consemnată până în prezent la nivel sătesc. Este vorba despre partida amicală de fotbal dintre echipa locală Vrani și selecționata orașului Oravița prin Liceul general Dragalina din Oravița. Partida s-a încheiat cu victoria de 2-1, dar pagina de istorie pentru fotbalul sătesc din Vrani era deja scrisă în premieră.

Centenarul

Așadar pe 17 septembrie 2022, reprezentanții comunității locale, primarul Răzvan Nicolae Otiman și viceprimarul Bogdan Gheorghe Rad au fost amfitrionii partidei comemorative dintre Vrani și Oravița. Ca un element inedit, Bogdan Rad este sufletul inimoasei echipe din Vrani, iar edilul comunei a supravegheat ca toată sărbătoarea fotbalistică să fie una de excepție. Și a reușit cu brio să fie o adevarată sărbătoare!

Centenarul

Sâmbătă 17 Septembrie 2022 am mai adăugat o pagină de istorie pentru localitatea noastră, celebrând 100 de ani de la primul meci de fotbal al echipei din Vrani. La data de 17 Septembrie 1922, tot pe actualul teren de fotbal din localitate, tinerii din localitate constituiau prima echipă de fotbal, făcându-și debutul într-un meci în compania echipei de fotbal a Liceului din Oravița, încheiat cu scorul de 2-1 pentru oaspeți. Acum, la fix 100 de ani de la acel eveniment am reușit să organizăm un meci amical tot în compania celor de la Oravița, câștigat de această dată de echipa noastră cu 3-1. La finalul partidei am împărțit plachete, cupe, medalii tuturor celor care au contribuit la realizarea acest moment.

Centenarul

Pe această cale dorim să mulțumim FRF – președintelui Răzvan Burleanu pentru interesul manifestat față de istoria echipei noastre, AJF Caraș-Severin – președintelui Viorel Lolea și echipei sale de la AJFCS, prietenilor de la CS Oravița – Seliman Sorin și echipei sale pentru că ne-au onorat cu prezența la acest eveniment important pentru noi. Primăria și Consiliului Local Vrani susțin financiar, logistic și chiar cu resurse umane sportul în comunitate. Vă reiterez, vouă jucătorilor de la Vrani că Bogdan Rad colegul meu de la primărie este antrenorul și căpitanul vostru de echipă. Și face toate acestea cu mare eleganță. Sunt foarte mândru de voi… Campionatul trecut ați avut una dintre cele mai bune comportări în liga a V-a. A fost ca un preambul la această sărbătoare. Anul acesta mai avem și două echipe de juniori in campionatele AJFCS. Doresc să le mulțumim tuturor pentru implicare și bunului meu prieten Viorel Lolea, președintele AJFCS, un manager deosebit care ne-a susținut mereu cu sfatul și cu fapta de fiecare dată când am avut nevoie și mai ales în momentele grele.
Citește și: Marcel Răducanu revine în fotbalul cărășan. Acolo unde a debutat în divizia A! Acum 49 de ani…
CentenarulDe asemenea doresc să le mulțumim celor de la SC ASSIST Co SRL, lui Răzvan David personal pentru echipamentul minunat pregătit special pentru acest centenar. Vă mulțumim tuturor jucătorilor, spectatorilor și iubitorilor de fotbal care ați înfruntat vremea rea și ați fost alături de noi. Nu în ultimul rând să cinstim memoria înaintașilor noștri. Acelora care au creat echipa acum 100 de ani și au scris istorie în fotbalul din Banat și din România. Îi felicit și pe cei care au fost parte din această echipă de-a lungul unui secol de fotbal la Vrani. Cei care ne-au făcut mândri că suntem vrănemți.”

Centenarul

Bogdan Rad, sufletul echipei din Vrani a oferit premii de excelență președintelui FRF Răzvan Burleanu, președintelui AJF Caraș-Severin, Viorel Lolea, secretarului general Silviu Lupu și lui Florin Știube, managerul ligi juniori. „Noi am făcut treabă bună la Vrani. Activitatea noastră este respectată dacă doriți personal și instituțional. Vă spun sincer că la Reșița, la AJF, am găsit pot spune a doua mea casă. Prin tot ceea ce se face acolo. Și vorba lui Florin Știube, mingea este mereu la noi la echipe! Concepția și prognozele sunt la AJFCS. Trebuie să dezvoltăm împreună fotbalul cărășan…”, a mai spus Bogdan Rad.

Președintele Viorel Lolea, invitat de onoare la eveniment a fost și în prezent alături de fotbalul din Vrani. „Asociația Județeană de Fotbal Caraș-Severin susține orice inițiativă de dezvoltare locală a fotbalului. Un fotbal puternic este dat de calitatea oamenilor care compun o echipă pe palierele lor de activitate, fie că vorbim de jucători, de antrenori sau de conducători. Iar Vrani este un club complet. Are o primărie preocupată prin domnul primar Otiman, prin viceprimarul Bogdan Rad… Vrani are și un promotor al fotbalului juvenil și numai, pe Dănuț Micșa. Iar domnul manager sportiv Sorin Micșa este cu sufletul alături de echipă.”
Drept urmare, AJF Caraș- Severin a pregătit patru premii de excelență pentru susținerea fotbalului local pentru Răzvan Nicolae Otiman, Bogdan Rad, Dănuț Micșa și Sorin Micșa.

Unul din promotorii fotbalului local este Dănuț Micșa. Veteranul fotbalului din Vrani este preocupat de lansarea cel puțin a unuia dintre talentele locale în fotbalul mare. Dănuț Micșa a creat și un „laborator” unde copiii comunei sunt inițiați în tainele procedeelor tehnice. Micșa a transformat o pivniță dezafectată într-un atelier de lucru. „Nu mă las până nu lansez cel puțin un talent local în fotbalul mare.. Talente sunt har domnului. Trebuie doar să fie ochi pentru ei. Marii fotbaliști români, nu merg mai departe, s-au născut la sat și au fost copii foarte muncitori. Nu vreau să supăr pe copiii de la oraș, dar performanța a apărut în condiții vitrege, nu de lux. Visul meu este să văd cel puțin un copil de la Vrani la televizor in prima ligă. Dacă se poate la Moldova Nouă, trebuie să se poată și la Vrani!”

Istoria fotbalul la Vrani a început acum 100 de ani…
Sufletul organizării primei partide de fotbal la nivel sătesc este legată de prezența notarului comunal Gheorghe Eremia. Deși bărbat în vârstă înaintată, acesta a organizat o echipă de fotbal, din liceeni și tineri țărani din sat. „Pentru duminecă 17 septembrie 1922, organizează, o întâlnire sportivă amicală, cu echipa orașului Oravița, aici la Vrani. Aceste-i manifestații sportive, notarul Gheorghe Eremia, i-a dat un cadru festiv, cu participarea fanfarei și a o mulțime mare de săteni bărbați, femei, băieți și fete în haine de sărbătoare. Întâlnirea echipelor, cum era de așteptat, s-a încheiat cu scorul câștigat de echipa din Oravița, dar destul de încurajator pentru tânăra echipă din Vrani. S-au făcut fotografii, care sunt afișate în registrul de față”, au consemnat cei prezenți la manifestare…
Preotul, Iosif Rîta zice, c-a văzut într-un Almanah apărut nu de mult, fotografia echipei noastre de fotbal, cu un măgulitor articol, care apeciază că, ceea ce s-a întâmplat în 17 septembrie 1922 la Vrani, arată că aici s-a manifestat fotbalul cu o echipă țărănească, ceea dintâi și unica pe țară, până atunci.
Aceasta, înseamnă că Vraniul se poate mândri, că este precursorul popularului sport de fotbal, la sate.

Cea dintâi echipă din fotbal se compune din: partea de jos: Nicolae Balmez elev de liceu, Petru Doban țăran, Carol Nunner funcționa la Notariat. la mijloc: Iosif Rîta, Traian Constantin și Iosif Guga elev de liceu. rândul de sus: Pavel Ogrin elev, Nicolae Atnagea, țăran, Aurel Micu, țăran, Virgil Minișan țăran și Traian Surlaș. la mijloc: Gheorghe Eremia, notarul comunal, președintele clubului de fotbal din Vrani.

Lasă un răspuns