Ce efecte vor avea asupra pensiilor, noile norme adoptate ieri de Guvern ?

Ce efecte vor avea asupra pensiilor, noile norme adoptate ieri de Guvern ?

Ce efecte vor avea asupra pensiilor, noile norme adoptate ieri de Guvern ? În vigoare din septembrie, în cea mai mare parte a sa, noua lege a pensiilor are nevoie și de norme de punere în aplicare. Printr-un proiect de hotărâre pus în dezbatere, Ministerul Muncii a avansat aceste norme de aplicare pe 16 februarie. Ieri, pe ordinea de zi în ședința Guvernului, proiectul apărea doar în analiză, însă cei de la minister au declarat  că proiectul a fost aprobat.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect de hotărâre care va contribui la punerea în aplicare a noii legi a pensiilor. Această inițiativă vine să detalieze condițiile în care românii pot accesa diferite tipuri de pensii și să clarifice cum se calculează acestea. Legea nr. 360/2023 se va aplica, în cea mai mare parte a sa, de la 1 septembrie – doar unele dintre prevederile sale sunt deja în vigoare din ianuarie. 
Hotărârea Guvernului privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobată în ședința de astăzi a Executivului. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă.
Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”, dă asigurări Ministerul Muncii.
Acest proiect de act normativ aduce în prim plan mai multe puncte cheie, printre care modul de valorificare a veniturilor brute și stagiului de cotizare, precum și mecanismele de dovedire a acestora în cazul în care înregistrările caselor teritoriale de pensii sunt incomplete sau lipsesc. Proiectul include reglementări despre perioadele în care se încheie contractul de asigurare socială și despre cum acestea se reflectă în determinarea dreptului la pensie.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea transferului contractului de asigurare socială în caz de schimbare a domiciliului sau reședinței, asigurând continuitatea prestațiilor sociale ale individului implicat.

Citește și: Cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat la 4,75%
Se face o distincție clară între perioadele contributive și necontributive, cu mențiunea că ambele tipuri sunt valorificate în stabilirea prestațiilor de asigurări sociale, cu condiția  ca persoana să fi fost asigurată în sistemul public și să aibă stagiu de cotizare contributiv. De asemenea, proiectul reglementează modul în care se vor majora stagiul minim de cotizare și vârsta de pensionare, în funcție de speranța de viață din România.

Un punct de interes major este acela al egalizării vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei, un proces care va fi realizat eșalonat până în anul 2035. În plus, femeile care au născut și crescut copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, iar proiectul detaliază acest drept.

Pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare, există posibilitatea pensionării anticipate, dar cu respectarea unor condiții bine definite. În plus, proiectul introduce conceptul de puncte de stabilitate, care funcționează ca stimulente pentru cei care aleg să-și prelungească activitatea profesională peste durata standard de cotizare.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede că, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi, se vor recalcula din oficiu toate dosarele ce conțin adeverințe cu sporuri nevalorificate anterior, în conformitate cu vechile reglementări.

În fine, proiectul de HG este însoțit de 16 anexe și va înlocui, la data intrării sale în vigoare, Hotărârea Guvernului nr. 257/2011.

Lasă un răspuns