Carnea de porc sau de mistreț trebuie testată! Atenție la trichineloză !

Carnea de porc sau de mistreț trebuie testată! Atenție la trichineloză !

Carnea de porc sau de mistreț trebuie testată! Atenție la trichineloză ! Direcția de Sănătate Publică  vine cu recomandări privind evitarea îmbolnăvirii cu trichineloză, având în vedere că ne aflăm în perioada în care se sacrifică porci în gospodării.

Decembrie este luna în care se sacrifică porci în gospodării, iar apoi se consumă carnea sub diferite forme. Recomandarea fermă a Direcției de Sănătate Publică  este de testare a cărnii de porc sau de mistreț. Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spiralis.
Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius.
Ce este trichineloza
Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om) cauzată de viermi rotunzi (parazit nematod) din genul Trichinella spiralis. Oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectate și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți. Larvele nematodului parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs).
România contribuie la statistica europeană cu cele mai multe cazuri umane, cât și la animale. Cazurile raportate la om în România afectează, în special, adulții.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea “în sânge”, sărare, afumare și uscare); achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.
Citește și: Epidemie de rujeolă la nivel național
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces, din cauza complicațiilor.
Evoluția bolii
Boala are o perioadă de incubaţie cu durată între 2 și 28 zile. Perioada asimptomatică corespunde maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire, după care urmează stadiul intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie. În stadiul de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată, simptomele sunt caracterizate de mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm).
Recomandări pentru populație
Pentru a evita îmbolnăvirea, DSP vine cu următoarele sfaturi pentru populație: achiziționarea de animale de la unități avizate sanitar; achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar; trimiterea probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru examen trichineloscopic și respectarea recomandărilor autorităților; înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între -15°C și -25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm.

Lasă un răspuns