Epidemie de rujeolă la nivel național

Epidemie de rujeolă la nivel național

Epidemie de rujeolă la nivel național. Ministerul Sănătății din România a emis un ordin prin care se declară oficial epidemie de rujeolă la nivel național și se stabilesc măsuri urgente de limitare a răspândirii bolii. Aceste măsuri includ o campanie de vaccinare intensivă, orientată pe copiii nevaccinați și pe cei cu scheme incomplete de vaccinare.

În contextul în care numărul cazurilor de rujeolă a înregistrat creșteri în ultima perioadă, Ministerul Sănătății a declarat oficial ”epidemie de rujeolă la nivel național”. Oficializarea stării de epidemie, precum și stabilirea măsurilor care urmează să fie luate în următoarea perioadă a fost făcută marți seara, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului ministrului Sănătății 4.128/2023.
Care sunt măsurile care vor fi luate
Astfel, pentru a combate răspândirea rujeolei, ordinul instituie măsuri de vaccinare obligatorie pentru copiii din diferite categorii de vârstă:
  • vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni cu o doză suplimentară de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), numită „doza 0”. Aceasta nu se va contabiliza în schema normală de vaccinare care prevede două doze. Acest demers are ca scop protejarea celor mai vulnerabili în fața virusului;
  • o a doua măsură este aceea a recuperării vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, care nu au fost vaccinați conform programului național;
  • asemănător, se va urmări recuperarea vaccinării pentru copiii între 5 și 14 ani care nu au primit ambele doze de vaccin ROR.
Ce trebuie să facă părinții
Este important ca părinții să contacteze și să coopereze cu medicii de familie pentru a asigura că toți copiii eligibili sunt vaccinați. Medicii de familie vor efectua o ”cartografiere a copiilor” și vor informa părinții despre urgența vaccinării celor care nu au fost încă imunizați sau au schema incompletă. De asemenea, vaccinările trebuie înregistrate în Registrul electronic național de vaccinări, iar eventualele reacții adverse trebuie raportate de îndată medicilor de familie.
Citește și: Certificatul de încadrare în grad de handicap- documente necesare
Ce se întâmplă cu copiii care au avut deja rujeolă
Pentru cei care au avut deja rujeolă și nu sunt vaccinați, Ministerul Sănătății recomandă administrarea unei doze de vaccin ROR pentru protecție împotriva rubeolei și oreionului (infecția urlienei), la o lună după vindecare.
Campanii de informare și asigurarea stocurilor de vaccin
Conform ordinului, direcțiile de sănătate publică din țară vor fi responsabile pentru organizarea de campanii de informare și pentru asigurarea că medicii de familie au suficiente doze de vaccin pentru a putea derula această campanie de vaccinare.

Lasă un răspuns