Ca-n al nouălea cer

Ca-n al nouălea cer

Ca-n al nouălea cer

Muzeul Banatului Montan Reșița vă invită vineri, 5 aprilie 2024 la ora 18 la vernisajul expoziției „Ca-n al nouălea cer” aparținând artistului timișorean Adrian Florin Pop.
„Ca-n al nouălea cer” pune în scenă cea mai recentă serie de picturi semnate de Adrian Florin Pop, un proiect curatoriat de artistul Mihai Toth. Această serie scoate în evidență relația lui Florin, uneori ironică, pe care o dezvoltă în raport cu actul reprezentării imaginii pictate, luând în considerare poziția sa față de privitor în cadrul experienței vizuale de care are parte la întâlnirea propriu-zisă cu scenariul expozițional propus.
Citește și: Muzeul Banatului Montan, Reșița deschide sezonul expozițional de iarnă
Impulsul inițial care stă la baza acestor lucrări pune în discuție atât starea psihologică și emoțională a artistului în atelier, cât și efectul pe care societatea în care se află îl are asupra sa în viața de zi cu zi. Acest melanj al percepției sale în ceea ce privește exteriorul, respectiv interiorul, folosește ca punte de legătură între cele două situații atelierul de lucru ca loc de introspecție personală și punct de analiză a conglomeratului social din care face parte.

Discursul pictural al lui Adrian Florin Pop invită privitorul să ia parte la un anumit tip de călătorie estetică care-l poate purta de-a lungul interesului său asupra istoriei picturii, integrând în compozițiile sale atât gesturi plastice racordate la diferite curente artistice din perioada modernistă, cât și elemente figurative conectate la iconografia renașcentistă utilizate ca pretext în percepția artistului și încadrate sub formă de instrumente de lucru prin care imaginea ajunge în ipostaza în care se pictează pe ea însăși.
În această notă, modul în care Adrian Florin Pop abordează pictura în această serie poate fi descris ca semn existențial prin care își pune la îndoială propriile principii legate de felul în care simte și privește atât în atelier, cât și în afara lui.
Ansamblul picturilor sunt completate de o intervenție textuală redactată de către invitatul lui Florin, Augustin Cupsa. Prin acest text construit în relație cu picturile propuse și dialogul avut cu Florin, Augustin Cupsa scoate în evidență printr-un gest cu o implicație umoristică multiple ipostaze ale modului de interpretare a lucrărilor, semnalizând într-un mod subtil condiția artistului influențată de perspectivele culturii în care se află.
Totodată, „Ca-n al nouălea cer” este o expoziție care va fi susținută printr-un program de mediere performativ cu rolul de a accentua efectul imersiv al lucrărilor în relație cu vizitatorii dornici să aprofundeze intenția artistică și curatorială prezentată.

Adrian Florin Pop trăiește și lucrează în Timișoara. A studiat pictură în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Prin intermediul practicii sale a făcut parte din diverse proiecte expoziționale de grup atât pe scena locală, cât și națională. Discursul său se axează de cele mai multe ori pe tema picturii și explorează diferite nuanțe de abordare ale acestui mediu.

Lasă un răspuns