Bustul gen. dr. Nicolae Vicol a fost mutat la loc de cinste în Băile Herculane

Bustul gen. dr. Nicolae Vicol a fost mutat la loc de cinste în Băile Herculane
Bustul gen. dr. Nicolae Vicol, părintele balneologiei românești, a fost mutat în parcul ce-i poartă numele din Băile Herculane. Primăria orașului Băile Herculane a inițiat proiectul de reabiliatea a parcului „Vicol”. Este vorba de proiectul „Conservarea și valorificarea patrimoniului natural și construit pentru dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Băile Herculane”.

În cadrul acestui proiect a avut loc acțiunea de mutare a bustului Gen. Dr. N. Vicol în parcul care-i poartă numele. „Este omagiul adus celui care a fost unul dintre cei mai de seamă medici militari din Armata României. El estr cel care a condus Serviciul Sanitar al Marelui Cartier General în Primul război Mondial și a organizat activitatea balneară din România.

Bustul - Primarul Cristian MiclăuLa Băile Herculane, drept recunoaștere a meritelor sale deosebite ale generalului medic Nicolae Vicol a fost ridicat un bust turnat în bronz în centrul istoric al stațiunii. De asemenea, Parcul din centrul nou al stațiunii portă numele generalului Vicol. În cadrul proiectului de reabilitate a parcului Vicol, s-a decis ca bustul de bronz să fie relocat odată cu reabilitarea parcului”, ne-a precizat Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane.

Bustul Nicolae Vicol
sursa foto: primăria Băile Herculane (facebook)

În memoria părintelui balneologiei românești au fost ridicate două busturi turnate în bronz în țara noastră. Unul este așezat la Spitalul Militar din București, Celălalt bust este la Băile Herculane în centrul istoric al stațiunii. Tot la Băile Herculane, în centrul nou al stațiunii, un parc a primit numele său (Parcul Vicol). O stradă din București și alta din Iași îi poartă numele Nicolae Vicol.

Cine a fost general medic Nicolae Vicol?

Despre personalitatea general medic Nicolae Vicol ne-a vorbit ing. Dorin Bălteanu, autorul trilogiei ”Herculane – arc peste timp. Turism și istorie la Băile Herculane”.

Nicolae Vicol s-a născut 17 martie 1861 la Piatra Neamț și a decedat la 15 noiembrie 1936. A activat ca medic chirurg militar în Armata României, unde a parcurs toate treptele ierarhice până la gradul de general. Nicolae Vicol a fost conducător în Primul Război Mondial al Serviciului Sanitar al Marelui Cartier General și organizator al serviciului sanitar civil și militar din Basarabia. De numele său se leagă, în perioada interbelică, realizări notabile în domeniul organizării activității de balneo-climatologie din România. Împreună cu generalul dr. Constantin Papilian, inspectorul general al armatei, a reușit să pună bazele medicinei militare științifice.

Bustul
sursa articol foto: wikipedia

După ce a fost trecut în rezervă în anul 1921, a desfășurat o bogată activitate în domeniul organizării activității de balneo-climatologie din România. În perioada 1928-1930 a fost inspector general balneoclimateric în Ministerul Sănătății și Prevederilor Sociale. Ca medic civil, începând din anul 1922, s-a evidențiază prin înființarea (împreună cu A. Theohari) a Societății de Hidrologie Medicală și Climatologie, al cărei președinte a fost timp de zece ani. Astfel, de numele doctorului Nicolae Vicol se leagă o seamă de realizări notabile privitoare la dezvoltarea balneologiei românești. A fost președinte al Societății de Hidrologie și Climatologie Medicală și al Societății de Istorie a Medicinei și a fost de asemenea membru de onoare al Societății de Hidrologie medicală din Paris.

Dorin Bălteanu: „Generalul medic Nicolae Vicol a avut un rol important în organizarea tratamentului balnear din Băile Herculane”

„Cercetarea documentelor de epocă, dezvăluie rolul important pe care l-a avut gen. dr. Vicol în organizarea tratamentului balnear din Băile Herculane. Tot el a făcut eforturi pentru aducerea de specialiști care să studieze îmbunatățirea procedeelor de folosire a apelor termale în tratamentul balnear. În ideea de a dezvolta tratamentul balnear din stațiune, prin introducerea de noi proceduri terapeutice, gen. dr. Vicol face demersurile pentru instalarea echipamentelor necesare, în vederea efectuării procedurilor de electroterapie”, a precizat ing. Dorin Bălteanu.

Bustul

În semn de omagiu pentru aportul său la dezvoltarea tratamentului balnear românesc și al celui din Băile Herculane, numele gen. dr. Vicol a fost atribuit parcului amenajat după terminarea Hotelului Afrodita (1978). Acesta a fost situat în zona cu cea mai intensă circulație turistică din stațiune, zona marilor complexe balneare din stațiune. Bustul, opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad (1890 – 1964), a fost ridicat de către membrii Societății de hidrologie medicală în anul 1936, an în care gen. dr. N. Vicol a încetat din viață.

Citește și: Primăria Băile Herculane înfrumusețează Parcul Central

La inaugurarea bustului din fața Hotelului Carol (Pavilion 1) din Băile Herculane, gen. dr. Nicolae Vicol a rostit o cuvântare de recunoștința pentru omagiul care i s-a adus prin ridicarea acestui monument. A adresat totodată un mesaj emoționant pentru locuitorii stațiunii de pe Valea Cernei: ”…Exprim …cetățenilor stațiunii, adânca mea recunoștință și aștept ca cetățenii acestei bogate regiuni a României Mari, Bănățenii să se unească cu toții, numai cu gând românesc, pentru ridicarea marei lor stațiuni”.

sursa articol foto: wikipedia

Lasă un răspuns