Astăzi, 15 ianuarie zi de plată a burselor pentru 1,2 milioane de elevi

Astăzi, 15 ianuarie zi de plată a burselor pentru 1,2 milioane de elevi

Astăzi, 15 ianuarie zi de plată a burselor pentru 1,2 milioane de elevi. Elevii  ar urma să primească bursele pe luna decembrie, după ce sumele necesare au fost trimise către școli, prin inspectoratele școlare. Bursa de merit ar urma să fie de peste 330 de lei, până în 343 de lei, conform unor calcule pe baza formulei din metodologia de acordare a burselor 2023-2024, în funcție de cum se raportează fiecare inspectorat școlar la zilele de vacanță din decembrie.

În noiembrie 2023, la prima virare a burselor din acest an școlar, peste 1,28 de milioane de elevi au primit burse, o premieră pentru Educația din România.
Tot în aceste zile ar urma să primească banii de burse sociale și de excelență pe lunile septembrie-decembrie și elevii de la școlile și liceele private și confesionale, după ce plata pentru acestea a fost deblocată.  Sumele pentru acești elevi nu urmează același traseu Minister – inspectorat școlar – școală, ci se alocă de la Guvern prin hotărâre și prin consiliile locale. Hotărârea executivului de a aloca peste 3 milioane de lei din Fondul de rezervă ca să plătească bursele elevilor de la privat a fost aprobată în ultima ședință din anul 2023, pe 29 decembrie.
Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna decembrie peste 330 de lei, până în 343 de lei, în funcție de cum calculează fiecare inspectorat școlar.
Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.
Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.
Elevii de clasa a V-a ordonați după medii, bursieri în februarie
Listele cu mediile provizorii ale elevilor de clasa a V-a, pe baza cărora primii 30% din clasele lor în ordine descrescătoare primesc burse de merit în luna februarie, ar urma să fie definitivate de profesorii diriginți săptămâna aceasta și predate secretariatului școlii până luni, 15 ianuarie, prevede metodologia de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024.
Bursele pentru primii 30% elevi de clasa a V-a din clasa lor, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, dar și pentru cei cu media 9,50, dacă nu se încadrează pe listă după acest procent, vor fi virate în luna februarie 2024 pentru luna ianuarie, fără plata pe lunile din urmă, pe baza mediei aritmetice a tuturor notelor obținute până vineri, 22 decembrie, când s-a încheiat al doilea modul de cursuri, după cum arată prevederile din documentul citat.
Citește și: Laborator inteligent „Smart Lab” la Colegiul Naţional Mircea Eliade Reșița
 Pe 15 noiembrie s-au plătit 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație: un elev a avut de primit 730 lei bursa de merit.
Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.
Numărul lor ar putea fi mai mare în prezent având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.

Sursa: edupedu

Lasă un răspuns