Aplicație unică în Europa, lansată în România: familiile pacienților le vor putea urmări evoluția pe telefonul mobil!

Aplicație unică în Europa, lansată în România: familiile pacienților le vor putea urmări evoluția pe telefonul mobil!

Aplicație unică în Europa, lansată în România: familiile pacienților le vor putea urmări evoluția pe telefonul mobil!

Dacă la unele capitole suntem mult în urmă iată că totuși nu e chiar așa. Putem fii și primii! UPU SMURD Bihor a dezvoltat, în premieră națională, o aplicație destinată urmăririi în timp real a stării pacienților, care va putea fi accesată atât de către familiile pacienților, dar va fi folositoare şi personalului medical, mai ales la schimbul de ture.
,,Eu cred că este chiar o premieră europeană, sigur; s-ar putea şi la nivel mondial, dar evident nu pot să spun că eu cunosc toate aplicațiile din sfera medicală”, a afirmat recent, într-o conferință de presă, șeful UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, inițiatorul acestui proiect, potrivit Agerpres.
foto: e-bihoreanul
Aplicația ,,apartinator.ro” rulează doar pe telefoanele mobile şi este funcțională. A fost realizată voluntar de un grup de trei tineri IT-iști orădeni, Alex Oancea, Mihai Petruţiu şi Radu Petruţiu de la Monad Systems. Aceștia au muncit la ea mai bine de un an.

Aplicație unică în Europa, lansată în România: familiile pacienților le vor putea urmări evoluția pe telefonul mobil!

Cum funcționează aplicația?

Potrivit șefului UPU SMURD Bihor, aplicația a fost finalizată acum în forma în care poate fi utilizată în siguranță şi de către familiile pacienților, dar a fost testată şi utilizată de către personalul medical din luna iulie 2023. Aceasta oferă informații despre investigațiile efectuate, tratamente sau numele medicului curant şi chiar evoluția durerii.
Aplicația este o idee a medicului Hadrian Borcea, plecând de la numărul mare de urgențe, unele cu grad de complexitate ridicat, pe care spitalul le gestionează. Astfel, va fi rezolvată necesitatea de a comunica mai bine cu aparținătorii pacienților, care au foarte multe temeri, fiind îngrijorați de starea bolnavului din familia lor.
,,Problema este că medicul şi asistentul sunt foarte reticenți în ceea ce înseamnă aplicații noi, sau cele pe care nu le-au cunoscut. Şi aici a fost probabil principala provocare: să-i convingem că este important să introducem aceste date. Sunt fracțiuni de secundă, aplicația este extrem de versatilă”, a precizat medicul Hadrian Borcea.

Datele pacienților, sub forma unui cod QR

Pe fișa pacientului este un cod QR care conține datele pacientului respectiv. Scanând acest cod, se vor descoperi datele de identificare a pacientului. În plus, în partea de jos a fișei, este un formular stabilit prin lege care impune solicitarea acordului pacientului pentru informațiile transmise.
,,Deci, pacientul îşi desemnează persoana de contact, persoana căreia avem voie să transmitem informațiile. Nu putem transmite la 10 persoane, ci la una singură. Aici se notează numele persoanei de contact şi numărul de telefon. Şi prin această desemnare, noi putem verifica acel membru al familiei căruia îi vom oferi informațiile”, a precizat dr. Borcea.
Citește și: Parlamentarii PNL Caraș-Severin, senatorul Ion Marcel Vela împreună cu deputații Jaro Marșalic și Dumitru Rujan, aduc bani în sănătate!
Aplicația mai are o componentă importantă pentru medici şi asistenți: urmărirea fluxului pacienților în cadrul UPU SMURD, cu menționarea informațiilor privind tratamentele efectuate.
De asemenea, UPU SMURD Bihor caută finanțări pentru întreținerea şi dezvoltarea acestei aplicații, inclusiv pentru ca aparținătorii să poate comunica video cu pacienții. În plus, se preconizează ca această aplicație să fie extinsă şi la secțiile Spitalului Județean din Oradea. Așteptăm evoluția pozitivă a acestui program și extinderea lui în toată țara.

Lasă un răspuns