Activitatea PFA-urilor va putea fi considerată vechime

Activitatea PFA-urilor va putea fi considerată vechime
Activitatea PFA-urilor va putea fi considerată vechime. Activitatea desfășurată ca persoană fizică autorizată (PFA) va putea fi considerată vechime în muncă și în specialitate, dacă vor fi îndeplinite cumulativ două condiții, potrivit unui proiect de lege care a primit  votul decisiv al deputaților.

Proiectul de lege, care mai are nevoie doar de semnătura președintelui țării și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, prevede că activitatea prestată ca PFA să se contabilizeze ca vechime în muncă și în specialitate.

Totuși, această recunoaștere a vechimii se va face doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții: activitatea ca PFA să fi generat venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea; PFA-ul să fie înregistrat la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea.

„Vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”, este precizat în proiectul de lege.

Conform inițiatorilor, măsura este necesară pentru a elimina discriminarea existentă între persoanele care prestează muncă salariată și persoanele care prestează muncă independentă, deoarece ambele categorii contribuie la bugetul statului cu taxe.

„Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de PFA-uri. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesionist, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, scrie în expunerea de motive anexată propunerii de act normativ.

Lasă un răspuns