Achiziții comune de gaze naturale

Achiziții comune de gaze naturale
Achiziții comune de gaze naturale! La Bruxelles a fost votată, de europarlamentarii liberali, o propunere legislativă care are rolul de a asigura securitatea aprovizionării cu gaz natural; în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei care a condus la creșteri fără precedent ale prețurilor. S-a introdus obligația ca statele membre UE să se asigure că infrastructurile lor subterane de stocare a gazelor sunt umplute în proporție de cel puțin 80 % până la 1 noiembrie 2022 și de 90% pentru anii următori.
În acest sens, statele membre UE au posibilitatea de a face achiziții comune de gaz din țări terțe (cu excepția Rusiei); ceea ce le va consolida puterea de negociere în raport cu furnizorii de gaze și le va permite achiziții la prețuri adecvate.
O nouă certificare obligatorie a tuturor operatorilor de depozitare a fost introdusă cu scopul de a evita potențialele riscuri ce rezultă din influența externă asupra infrastructurii critice de stocare pe teritoriul UE. Practic aceasta înseamnă că operatorii necertificați vor trebui să renunțe la dreptul de proprietate sau de control asupra instalațiilor de stocare a gazelor din UE.
Grupul PPE, din care face parte și Partidul Național Liberal, încurajează toate statele membre să participe la achizițiile comune; întrucât, pe lângă aspectele practice, transmitem un mesaj simbolic de unitate.

Lasă un răspuns