Legea educației se schimbă. Care vor fi principalele modificări

Legea educației se schimbă. Care vor fi principalele modificări
Legea educației se schimbă. Apar schimbări la admiterea la liceu, la bacalaureat, la durata învățământului obligatoriu și la studiile doctorale.

Actuala lege a educației urmează să fie modificată substanțial, urmând să fie aduse schimbări în privința duratei învățământului obligatoriu; a modului în care sunt evaluate disciplinele ce țin de arte sau educație fizică și sport, a admiterii la liceu; a examenului de bacalaureat și a duratei studiilor universitare de doctorat, după cum apare în două proiecte de lege puse în dezbatere în cursul zilei.

În primul rând, potrivit celor două proiecte puse  în dezbatere, actuala lege ce reglementează învățământul, Legea 1/2011 a educației naționale; va fi înlocuită de două legi, respectiv una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.

Proiectele celor două legi vor fi disponibile pentru consultare până pe 17 august. Ele s-au aflat astăzi pe masa Guvernului, pentru prima lectură.

O primă modificare propusă pentru învățământul preuniversitar este prelungirea, din 2030, a duratei învățământului obligatoriu; prin includerea grupei mici de la grădiniță. Învățământul obligatoriu cuprinde acum grupa mijlocie și grupa mare de la grădiniță; învățământul primar, cel gimnazial și cel liceal.

Apoi, la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține, în mod obligatoriu, evaluări scrise la materiile “limbă și comunicare” și “matematică”.

Ca excepție de la regula acordării unor note de la 1 la 10, la disciplinele care fac parte din zona artelor (muzică, desen etc.) sau la educație fizică și sport, elevii vor primi calificative de tipul “admis” și „respins”.

Elevii care încep în această toamnă clasa a VII-a vor putea susține, înainte de evaluarea națională, un examen de admitere la un colegiu. Astfel, colegiile naționale, respectiv acele licee ce au demonstrat, de-a lungul anilor, că fac educație de calitate, vor putea organiza examene de admitere, prin care să se ocupe 90% din locuri, restul de 10% urmând să fie ocupate prin distribuire în urma evaluării naționale.

Citește și : Titularizarea 2022 a început! 386 de candidați validați

Dacă nu vor decide să participe la vreun examen de admitere la colegiu, elevii vor parcurge actualul proces necesar intrării la liceu, respectiv susținerea evaluării naționale și, ulterior, distribuirea în funcție de media obținută.

În plus, în cazul admiterii la liceu, media din gimnaziu nu va mai fi luată în calcul. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, această regulă se va aplica elevilor care încep acum clasa a VIII-a.

Lasă un răspuns