Magica Caransebeș, un exemplu de urmat …

Magica Caransebeș, un exemplu de urmat …
Magica Caransebeș este liderul la zi în fotbalul județean. „Băltăreții”de la Magica sunt pe primul loc în primul rând datorită organizării de la club. În teren, Ioan Feneș a fost liderul echipei. Aurelian Popescu, cunoscut Linchi în lumea fotbalului este liderul galeriei. Mai mult, Linchi a fost și liderul echipei de muncă patriotică care a redat stadionul din Balta Sărată circuitului fotbalistic. Altfel, stadionul din Balta ar fi avut o soartă similară ca atâtea stadioane caransebeșene și nu numai.

Liderul din teren al echipei este titratul jucător gugulan Ion Feneș, acum în etate de 43 de ani.

Magica - Feneș

Ion Feneș: „Am venit să ajut cu experiența mea. Să ducem Caransebeș acolo unde merită”
Rep.: Bebe, de ce ai acceptat să joci pentru Magica?

I. F.: Din două motive. Primul este că am mai fost la Balta și m-am simțit foarte bine. A doua cauză este că am foarte mulți prieteni la echipă. Cunosc și antrenorul, am știut că facem treabă foarte bună. Am venit să ajut cu experiența mea. Să ducem Caransebeș acolo unde merită. Pe harta fotbalistică cărășeană și începând cu liga a 3-a!

Rep.: Magica Caransebeș este campioană de toamnă. Cum comentezi?

I. F.: Locul unu este meritat. A fost o luptă strânsă cu Anina, Ocna de Fier și Oravița. Sunt echipe foarte bune pentru acest nivel. Au ridicat nivelul fotbalului județean.

Rep.: Ce s-a întâmplat la meciul cu Nera Bozovici? Singurul eșec de pe teren, dar victorie la „masa verde”…

I. F.: A fost primul nostru meci. Aveam mulți jucători tineri nou veniți care s-au acomodat mai greu la cerințele antrenorului. Important este că ne-am revenit imediat. Avem acum cele mai puține goluri primite din campionat. Suntem o echipă greu de bătut. Asta înseamnă o organizare bună. Totul pleacă de la nivelul conducerii. Sunt condiții propice pentru acest nivel.

Rep.: Ce-i lipsește totuși echipei?

I. F.: Trebuie mai multă concurență pe posturi. Să nu se simtă nimeni confortabil. Să fie mai multă implicare de la toată lumea. Să se vină la antrenamente. Să fie constanță în evoluție. Avem două antrenamente zilnice în care nu se poate cuprinde tot ceea ce poate apărea într-un joc. Trebuie să se muncească suplimentar.

Magica - Linchi

Liderul galeriei Magica Caransebeș, Aurelian Popescu, alias Linchi.
Rep.: Dacă cineva știe istoria scrisă a „băltăreților”, atunci acela este Linchi…

A. P.: Istoria se repetă a doua oară. În 2001 am dat echipa lui Cosmin Popovici și au ținut-o trei ani în județ. Am plecat din liga a 5, cu Steaua Balta Sărată, apoi Autocatania. Am fost prima echipă privată cărășeană din liga a 3-a, un proiect al suporterilor de cartier. Așa a început totul. Echipa a ajuns până în liga a 2… Bun, este adevărat că s-a ales praful de echipă după ce a ajuns pe mâna italienilor. Pentru noi a fost important că am fost acolo sus. S-a încercat apoi ceva cu Viitorul Caransebeș.

Acum am luat-o din nou de la zero…

Nu mai era altă echipă din Caransebeș în campionat. Și acum avem finanțare privată. La început mergeam pe chetă de la fiecare. Avem acum chiar 89 de mici sponsori, mulți din diaspora, foști jucători și membrii ai galeriei. Simenescu, Parfenie Dixău, Cristi Bădescu și mulți alții. La inițiativa lor am dat drumul acum doi ani la proiectul Magica Balta. Cred că în anul 2020 al pandemiei puteam noi să atacăm noi titlul, în lupta cu Lupacul. Nu aveam vreun stres să ne luăm la trântă cu ei pentru barajul de promovare. Nu ne-am înscris în Final Four, însă din motive decise de jucători. Erau speriați că pot să-și piardă de locul de muncă. 

Rep.: Vă doriți liga a 3-a… Problema este dacă sunteți pregătiți pentru „next level”?

A. P.: Să le luăm pe rând… Prima dată, stadionul nou… Văd că acum se tot caută locații pentru el când lucrurile au fost clare din start. Noi îl vrem la Balta Sărată. Așa ni s-a promis în campania electorală. Aud că se vorbește acum tot felul de aberații. Chiar dacă unii vor să mute stadionul la Pipirig, la Victoria, la ACH sau la ieșirea către Zervești.

Citește și: Magica Caransebeș, echipa fenomen a Banatului Montan

Dacă se poate eu, îl propun să-l facă chiar sub balconul lui nea Dumitru Matei. Asta ca să nu-i mai fie peste mână să vină la Balta. Așa a comentat pe rețelele de socializare! Mai anunțăm acum și autoritățile locale că noi nu avem doar 5 suporteri. Mai ales că Balta Sărată nu este zonă de „șerpărie”. Așa ne catalogează unul și altul. Puși tot de noi caransebeșenii în funcții locale. Cei care trebuie să ne reprezinte interesele. Vorbește al 12-lea jucător al singurei echipei de seniori din Caransebeș.

Rep.: Stai ușor, să le luâm pe rând… vorba ta… Unul la mână.. Ce-i tot dai cu „șerpăria”… Pe „Balta” s-au jucat atâtea meciuri de liga a 3-a …

A. P.: Da.. Pe vremea Autocataniei. Dar apoi a fost pauză totală… La un moment dat stadionul era în paragină. Noi cei din galerie, după ce s-a discutat de proiectul Magica, din nou, am luat-o de la capăt. Am făcut tot ceea ce a trebuit la stadion… Vopsit, zugrăvit, curățat vegetație… Am muncit cot la cot cu băieții. Eram vreo 20…

MagicaM-a ajutat mult Tobolea, cu priceperea lui. Am fost uniți. Așa am reușit… Pe gard erau crescute liane care nu mai mergeau tăiate manual. Nu răspundeau nici la tratamentul cu ierbicid… Am luat legătura cu pompierii de lângă stadion. Trebuia arsă, altă variantă nu a fost. A ars vegetația, ziceai că este foc de tabără! Ne-au consiliat pompierii cum trebuie procedat… Am făcut muncă patriotică cu materiale ce ne-au costat în jur de 20.000 de lei suportați de patroni. „Didă” a pus o singură condiție.. Să facem totul discret… Așa am procedat… Nu-i place reclama deloc. Nici lui și nici lui Beni … Le-am respectat dorința.

Rep.: Doi la mânăUnul dintre jucătorii legitimați la echipă este chiar viceprimarul municipiului… Să vii acum să te iei de administrația orașului în condițiile astea.. Mi se pare cam mult…

A. P.: Nu… Una-i una, alta-i alta.. Eu nu mă refeream la Bebe Pasăre. Este mai mult decât ok în relația cu noi. Ne-a ajutat mult să obținem și CIS-ul de club sportiv. O să spui că de ce nu a făcut-o din prima… Păi noi nu ne-am pus problema că o să fim  plimbați pe drumuri aiurea… Și aici stai să vezi. În urmă cu doi ani facem din timp actele pentru club.. Am spus să fim ACS Mundus Balta …. Ne-a venit răspuns că Mundus nu merge.. Cică este denumire străină… Apoi ceva de genul că nu merg două denumiri de localități… Balta Sărată și Caransebeș… Vorbeam de un cartier și de o localitate. Numai minuni ne-au spus atunci cei de la Minister. … Asta în loc să ne dea CIS-ul… Nu au avut nici o treabă… S-a rezolvat și aia până la urmă. Am modificat la acte, ne-am conformat… Asta chiar dacă am renunțat o parte din istoria noastră.

magica

Mergem mai departe… Noi, după ce am transformat terenul, s-a făcut o comisie care trebuie să aleagă stadionul Balta pentru a fi predat la CNI. Din comisie făceam și eu parte.. Numai spun că nu am fost chemat… Bun… Asta-i altă poveste… Când cei din comisie au văzut cum arată terenul, au spus că este păcat să-l transforme în sintetic.. Bun… Sunt de acord.. Păi, atunci te pui și faci alt teren lângă gard pe câmp. Este loc berechet, terenul este tot al primăriei… Și uite așa se naște o bază sportivă cu două terenuri. Unul de iarbă și altul sintetic… Dar nu….., noi suntem…. nu știu cum să mai spun…. Căutăm altă locație… În cel mai pur stil românesc…

Rep.: Că veni vorba de al 12-jucător. Magica are o galerie de excepție…

A. P.: Galeria lucrează cu mine din 1994. Am fost alături de toate formele sportive ale Caransebeșului, volei sau fotbal. Lucrăm la o nouă generație. Am fost 5 la un moment dat, dar oricum eram mai mulți decât cei de la FC Voluntari în Liga a I-a. Aici este durerea noastră…Nu venea lumea la stadion. Pe atunci intram toți într-o mașină. Acum suntem 40 care lucrăm la coregrafie.

Magica

Rep.: Bun, prima supărare este locația stadionului. Care este a doua?

A. P.: Se vorbește atâta de meciul nostru de la Bozovici și a lui Ocna de la Mundo… Asta de parcă acolo s-a jucat campionatul. Fals și uz de fals (râde). Vorbim de două meciuri care dacă s-ar mai juca de 99 de ori, învinsele ar fi de fiecare dată Bozovici și Mundo. La Bozovici, noi ne-am bătut singuri. Am luat prostește două galbene în trei minute la același jucător. Am avut 3 bare, am condus de fiecare dată până la 2-1. Noi alergam după victorie la 2-2 am luat în 90+2 un gol aiurea. Noi am ratat ca eroii în fața unui portar de 13 ani și 7 luni, iar Bozovici a punctat în final.

Suntem meritat pe locul unu…

Cine ne reproșează că noi am obțimut primul loc la „masa verde” vorbește prostii. Ocna de Fier este pe locul trei la șase puncte de noi și i-am bătut 1-0 la ei acasă. Pe Anina am bătut-o acasă cu 3-1, în prima și singura înfrângere a lor. Băieții de la Anina au fost fair-play după joc și au recunoscut că am fost mai buni… Oravița este pe locul 4 la opt puncte de noi și am bătut-o cu 1-0 la noi acasă. Cât să mai jucăm cu ei ca să le arătăm că suntem peste ei. Pe bune acum?!

Și să mai punctez a treia…Nu este o supărare, ci certitudine. Ion Bica este un profesionist sadea.

Magica

De când a venit el la echipă s-au schimbat foarte multe lucruri. Să nu uităm că în zonă este Progresul Ezeriș care a luat jucătorii mai tineri din Caransebeș. Nu ne-am văitat ca babele… Atunci noi ne-am reorientat. Am apelat atunci la cei trei băieți de la Oțelu Roșu, Dragomir de la Armeniș și la Drăgoi de la Căvăran. Totul pentru că vroiam să facem ceva pentru fotbalul cărășean. Acum lucrăm la transferul altor jucători..O să vedeți surprize… De reveniri de jucători, acasă la Caransebeș.. 

Lasă un răspuns