100 milioane de euro pentru regenerarea pădurilor aprobate de Comisia Europeană

100 milioane de euro pentru regenerarea pădurilor aprobate de Comisia Europeană
100 milioane de euro pentru regenerarea pădurilor aprobate de Comisia Europeană. Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 100 de milioane de euro pentru a sprijini regenerarea pădurilor deteriorate.

Schema va fi finanțată prin Facilitatea de redresare și reziliență (FRR), în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Scopul schemei este de a sprijini proprietarii de păduri să facă progrese cu regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile, infestări cu dăunători și evenimente dezastruoase.

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citește și : Cei care provoacă incendii de vegetație riscă să ajungă după gratii

Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privați și publici de păduri; precum și asociațiilor acestora.

Schema de ajutoare se va încheia la 30 iunie 2026.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutor de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul Mecanismului de redresare; și reziliență și a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale; pentru a facilita implementarea rapidă a Mecanismului de redresare și reziliență.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.102070 în Registrul ajutoarelor de stat; pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

sursa : ec.europa.eu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: