1 Martie, Semnificația Mărțișorului

1 Martie, Semnificația Mărțișorului

1 Martie – Mărțișorul este considerat simbolul învierii naturii și marchează venirea primăverii. Acesta este confecționat dintr-un fir alb și unul roșu.

Firul roșu reprezintă iubire, protecție, căldura, amintiri si sacrificii, in timp ce firul alb semnifică puritate și energie, pace și reprezintă iarna. Prin urmare, șnurul alb-roșu al mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Legenda mărțișorului este o frumoasa poveste despre Baba Dochia care avea o fata vitrega pe care n-o iubea. Într-o zi de iarna geroasa, aceasta a trimis-o la rău sa spele rufele murdare. Pentru ca fata nu a reușit, a început sa plângă. Atunci a apărut un băiat frumos pe nume Mărțișor care a intrebat-o ce a pățit. Fata i-a spus tot si atunci băiatul a ajutat-o dându-i o floare cu petale roșii-albe și a îndemnat-o să mai spele încă o data rufele.
Cand a ajuns acasă cu rufele albe ca zăpada, supărată Baba Dochia a intrebat-o pe fata de unde are floarea. Pentru ca fata nu a vrut sa ii spună, Baba Dochia a plecat pe munte sa vadă daca a venit primăvara. Ea si-a luat cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut un săculeț, legându-l cu un fir de lână…
De atunci a apărut obiceiul mărțișorului. Renunțând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să înghețe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc.
Tradiții de mărțișor : Șnurul este, de fapt, ceea ce se dăruiește de Mărțișor, conform tradiției populare. Băieții sunt cei care ar trebui sa îl primească conform legenda mărțișorului, dar tradiția s-a modificat in timp si femeile sunt cele care primesc mărțișor in zilele noastre.
Acest mic obiect cu valoare culturală și artistică, numit mărțișor, se oferă în dar persoanelor dragi în data de 1 martie, ca să le aducă noroc și sănătate. Mărțișorul se poartă în piept sau agățat de încheietura mâinii.
În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
În alte zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl atârnau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomul era roditor, însemna că şi copilul va avea o viață prosperă.
Citește și: Cum iubim ? Celebru sau tradițional ?
În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite mereu.
A oferi cu inima curata un mărțișor unei persoane dragi înseamnă, conform anumitor tradiții din bătrâni, sa îndupleci soarele sa-ti dea sănătate, frumusețe, veselie, pofta de viață, iubire. In același timp, gestul bărbaților de a înmâna mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune si buna înțelegere.
Martie este o luna plină de însemnătate chiar de la început, 1 martie și continuă cu 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.

Lasă un răspuns