Cum iubim ? Celebru sau tradițional ?

Cum iubim ? Celebru sau tradițional ?

Cum iubim ? Celebru sau tradițional ?  „Sfântul Valentin”  versus „Dragobetele”. La bază, cele 2 sărbători au aceeași idee – cea de a sărbători iubirea dintre 2 oameni. Ce-i drept, e drept! Notorietatea Valentine’s Day e cu mult peste cea a zilei de Dragobete. Nici nu e de mirare, având în vedere că nu doar noi şi americanii o sărbătorim, ci este o industrie la nivel mondial. În fiecare an, în cele mai multe ţări din lume, începutul lui februarie umple magazinele de inimi roşii, de la cele mai mici la cele mai mari, ursuleţi de pluş, ciocolată sub toate formele şi cu toate aromele şi nelipsiţii trandafiri roşii.

Ziua Îndrăgostiților, celebrată pe 14 februarie, își are rădăcinile în negura timpului. Unii o asociază cu festivalul păgân Lupercalia din Roma antică, un ritual de fertilitate și găsire a perechii. Alții o leagă de legenda Sfântului Valentin, un preot care a sfidat un împărat crud pentru a uni cupluri îndrăgostite. De atunci, Sfântul Valentin a fost sanctificat și considerat de credincioși protectorul iubirii și al îndrăgostiților.
Notorietatea și influența zilei de „Sfântul Valentin” sunt mai răspândite, există încă mulți care preferă să celebreze iubirea într-un cadru mai autentic, alegând să sărbătorească „Dragobetele”.
24 februarie, în țara noastră este marcată sărbătoarea populară de Dragobete, un moment bazat pe numeroase tradiții, care parcă în ultimii ani a început să „pălească” în fața mult mai comercialei sărbători de „Valentine’s Day”.
De obicei în după-amiaza de Dragobete are loc petrecerea, unde cei singuri dar și cuplurile, dansează, cântă și se simt bine, având în vedere credința că tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care nu au văzut măcar o persoană de sex opus nu-și vor mai găsi pereche până la următoarea sărbătoare de 24 februarie.
Citește și: De Dragobete, iubește românește!
Puțini sunt cei care auziseră de Dragobete înainte să fie preluată și la noi ideea de Ziua Îndrăgostiților și sărbătorită ca atare. Acela a fost și momentul în care au început nemulțumirile legate de faptul că sărbătorim ceva importat în loc să ne bucurăm de propriile zile. Între timp, chiar dacă nemulțumiri mai există, lucrurile s-au mai liniștit.
Tot grație marketingului, acum îndrăgostiții se sărbătoresc și pe 14 și pe 24 februarie, iar rețeta este cam la fel indiferent că vorbim de Dragobete sau de Valentine`s Day: un cadou, un buchet de flori, o seară la restaurant sau poate o vacanță scurtă, într-un alt oraș sau chiar țară.
Astfel, fie că alegem să sărbătorim „Valentine’s Day” sau „Dragobete”, important este să nu uităm să facem gesturi de iubire și să aducem bucurie celor dragi în orice zi a anului. Pentru că, în final, iubirea este cea care dă sens și frumusețe vieții noastre.
Să fiți iubiți!

Lasă un răspuns