Vouchere de vacanță acordate bugetarilor în 2024

Vouchere de vacanță acordate bugetarilor  în 2024

Vouchere de vacanță în 2024. Voucherele de vacanță se acordă după noi reguli, în 2024. Nu toți bugetarii vor beneficia de această facilitate ci doar cei care nu depășesc plafonul stabilit de ultima ordonanța , respectiv 296/2023.

A crescut suma acordată pentru vacanțe bugetarilor. Valoarea voucherelor este acum mai mare cu peste 100 de lei. Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026.
Însă nu toți bugetarii mai pot beneficia de aceste facilități. Voucherele de vacanță pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o primește un angajat care muncește full-time. O categorie de bugetari, care câștigă lunar suma de peste 8.000 de lei nu vor mai primi aceste sume de bani. Chiar dacă valoarea voucherelor a crescut, legea a stabilit că numărul bugetarilor care iau aceste vouchere va fi mai mic.
Legea prevede dreptul la vouchere doar pentru angajații cu salarii lunare nete de până la 8.000 de lei/ lună. Cei cu salarii nete peste această valoare și care au beneficiat până acum de vouchere nu vor mai avea dreptul din 2024.
Cei care au contract de muncă  part-time sau lucrează ”la oră”, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate. Raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilită pentru programul normal de lucru.
Voucherele de vacanță  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.
Citește și: Ce se întâmplă cu indemnizațiile de hrană acordate bugetarilor de la 1 ianuarie 2024?
Mai exact, voucherele de vacanță sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate și nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie știut faptul că voucherele de vacanță pot fi utilizate doar în cadrul unităților HoReCa din România.
Pentru angajații din sectorul privat, alegerea de a oferi sau nu vouchere de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.
Nu există o perioadă fixă când sunt oferite aceste tichete. Unii angajatori aleg să le ofere în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august. Atunci când majoritatea angajaților şi-au planificat concediile. De asemenea, voucherele de vacanță mai pot fi oferite în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie.
Este bine de ştiut faptul că tichetele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite.

Lasă un răspuns