Viorel Bașag: ”Sunt multe măsuri de relansare economică!”

Viorel Bașag: ”Sunt multe măsuri de relansare economică!”

Viorel Bașag, șeful Departamentului Economic, Întreprinderi Mici, Mijlocii și Întreprinderi Mari al Organizației județene PNL Caraș-Severin, a vorbit într-o recentă conferinţă de presă susţinută la Reşiţa despre măsurile de relansare economică pe care Guvernul Orban le aplică în această perioadă dificilă pentru mediul de afaceri, generată de pandemia de Covid-19.

Viorel Bașag

„După cum știți, se prelungește indemnizația de șomaj tehnic, impactul acesta ar veni estimat la aproximativ 850 de milioane de lei pe lună. Pentru cei care-și reiau activitatea, se acordă un cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului. Mai este sprijinul pentru programul flexibil de muncă, unde Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE.”, a declarat Viorel Bașag.

Omul de afaceri reșițean a mai adus în discuție și măsurile de sprijin al companiilor, prin care se stimulează angajarea tineretului, dar și a persoanelor de peste 50 de ani sau a celor care au decis să revină în țară, după o experiență peste hotare. „Mai sunt măsuri de stimulare de angajare a tinerilor și a persoanelor de peste 50 de ani, precum şi a românilor întorși din străinătate, în care se acordă companiilor 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Sunt măsuri active și pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniul agriculturii, HoReCa și turism, cei care lucrează pe timp de vară, la mare și în alte locuri. Sunt în programe active. Se creează locuri de muncă pentru tineret, se stimulează angajarea tineretului. Mai nou, se acordă granturi pentru firmele care vor să lucreze de acasă, se stimulează activitatea în regim de telemuncă. Acestea sunt câteva dintre măsurile pentru angajați. Sunt mai multe măsurile de relansare economică pe care le dorește Guvernul”, a mai spus Viorel Bașag.

Florin ŞTIUBE

Lasă un răspuns